Under hösten är det tänkt att Androidappar ska bli tillgängliga för Chromebooks på bred front, på Googles Play Store. Det innebär att apparna kan användas på enheter som de inte var tänkta för från början. Chromebooks är att betrakta som traditionella bärbara datorer i jämförelse med Androidmobiler och surfplattor. Det ger både nya möjligheter och ställer nya krav.

Med början i juni kommer det gå att testa Androidappar på Asus Chromebook Flip, Acers Chromebook R11 och den senaste versionen av Googles Chromebook Pixel.

Läs också: Chromebooks får tillgång till hela Androids appbibliotek

IDG News har lyssnat med Androidutvecklare om vad de tycker om Androidappar på Chromebook. De för fram amerikanska perspektiv, men man kan utgå i från att dessa gäller även för svenska förhållanden.

Liam Spradlin är chefsdesigner på Touchlab i New York. Han är positiv till Androidappar på nya enheter:

Liam Spradlin
Liam Spradlin.

– Eftersom Chromebooks är populära inom utbildning ger det här spännande möjligheter, säger Liam Spradlin.

Han påtalar att det finns många designutmaningar, som olika inmatningsmetoder och skärmstorlekar. Även om en del Chromebooks har touchskärmar så är det vanliga inmatningssättet för bärbara datorer annorlunda än för smartmobiler och surfplattor. Apparna måste fungera med styrplattor och tangentbord.

Karissa Paddie är ansvarig för tillväxt på Polarr som gör en app för fotoredigering, samt driver ett eget konsultföretag.

– I år är mer än hälften av alla enheter inom utbildning Chromebooks. En hel generation växer upp som inte ser så stora skillnader mellan mobilt och desktop. Det kommer att behövas smidiga övergångar mellan olika typer av enheter, vilket är nytt för traditionella mobilutvecklare, säger Karissa Paddie.

Det ställs även nya krav på produktplanering. Polarr har till exempel redan en Chome OS-app. Hur ska man se på den jämfört med Androidappen?

Läs också: Här är 7 nyheter från årets Google I/O du inte får missa

Yasmine Evjen som är designer med användarupplevelse som specialitet på Software Ops är förväntansfull vad gäller möjligheter på utbildningsmarknaden.

– För närvarande är många utbildningsappar tillgängliga på Ipad och folk undrar varför det inte finns versioner för Androidplattor och Chromebook. Att det går att köra Androidappar på Chrome OS kommer att öka marknaden för utbildningsappar, säger Yasmine Evjen.

Yasmine Evjen
Yasmine Evjen.

Hon tror att Googles designspråk Material Design blir viktigt för att skapa appar som fungerar med olika enheter, från smartmobiler till bärbara datorer.

Ana Redmond är fokuserad på utbildningsappar och driver det lilla företaget Infinit som bygger appen Kindergarten Math for Schools. Hon har satsat på Android, men märkt att många skolor har Ipad. Med tanke på att Chromebook är populär på skolor så blir det mer attraktivt för henne att göra Androidappar nu.

– Det är många saker att tänka på, som att göra element i användargränssnittet tillräckligt stora för att både dras med fingret på små enheter och med en mus eller styrplatta på en Chromebook. De flesta Chromebooks vi jobbat med har inte touchskärmar, men många skolor köper sådana som har det, säger Ana Redmond.