1. Formulera en vision
Många gånger har vi själva en klar bild i huvudet om vad det är vi vill åstadkomma men misslyckas med att projicera samma bild mot våra medarbetare och kunder. En bra vision ska svara på frågorna "vad" och "hur". Ju mer kort och koncis desto bättre. Öva på dig själv först.
Ett exempel på en personlig vision kan vara: "Genom gedigen kosthållning och daglig träning kommer jag bli en piggare, mer alert och trevligare person och minska risken för utbrändhet". Lagom flummig för att skapa tillräckligt stort spelrum, och lagom tydlig för att hålla ögonen på målet. Du vet själv när du slarvar med maten och slutar träna. Visionen drar in dig och ditt team på banan igen. Behöver du tips på olika visioner så goggla runt lite. Många företag har publicerat sina visioner som ofta innehåller bra idéer.
Läs också: Myten om skalekonomi spräckt – stordrift ger inte alltid lägre it-kostnader
2. Förändring kommer inifrån
Väldigt få om ens några människor tycker om att bli hunsade och beordrade att utföra vissa arbetsuppgifter eller göra uppoffringar. Om du ska åstadkomma ett större förändringsarbete försök istället se till att det är den egna organisationen, och respektive team, som tar ansvar för hur uppgiften ska lösas. Här är visionen som nämndes ovan viktig. Det kan ibland verka enklare att plocka in ett gäng spjutspetskonsulter som börjar styra och ställa och tala om hur saker ska göras, men om det verkligen ska bli gjort måste organisationen känna att det är de som har stått för tänket och sedan genomförandet.
3. Mät
Människor har en tendens att förbättra det som mäts. För ett call-center kan det vara antal minuter som kunderna får vänta i telefon, för ett logistikföretag kan det vara antal leveranser som fallit utanför ramarna. Mätpunkterna ska vara enkla att förstå och stimulera fram kreativt tänkande som driver företaget mot visionen. Tänk också till kring vad det är du vill mäta. Gör inte felet att mäta det du kan istället för det som är viktigt.
4. Objektiv data
När du plockar in information i dina beslutsstödssystem så sträva mot att använda den data som redan finns genererad i dina system. Låter du opinionsundersökningar styra dina beslut finns det stor risk att prioriteringen blir skev och att de som skriker högst blir de som blir först serverade, istället för de som verkligen behöver det. Objektiv, maskinkonstruerad data gör det enklare för dig att prioritera rätt och även att kommunicera ut prioriteringarna på ett sätt som gör att alla känner sig rättvist behandlade.
Läs också: Så många miljarder betalar de svenska företagen för sina it-lösningar
5. Visualisera
En kraftfull graf kanske tar timmar, veckor eller månader att åstadkomma men kan bli det genombrott som behövs för att mobilisera organisationen att dra mot ett gemensamt mål. En bild är värd mer än tusen ord, och mycket mer än så om det är långrandiga texter som ingen ändå orkar läsa. Arbeta med färger, former, ljud och bilder. En tydlig bild gör också det enklare för dig att få fram ditt budskap och det sätter sig även snabbare i hjärnan.
Befattning: It-strateg
Företag: Abertura Consulting
Linkedin: Niklas Andersson
Twitter: @nandersson
E-post: niklas.andersson@openforce.se
Expertområden: Öppen källkod, Business Intelligence, analytics, avancerad systemutveckling.
Bakgrund: Konsult och projektledare inom open source, har bland annat drivit ett stort projekt åt ett svenskt telekombolag i Indien. Dessförinnan under många år skribent och expert inom öppen källkod för flera IDG-publikationer.