Sedan 2010 används Bluetooth 4 men nu är det dags för en uppgradering av standarden.

Med Bluetooth 5, som ska vara på plats kring årsskiftet, ska räckvidden fyrdubblas, hastigheten fördubblas och kapaciteten för trådlösa överföringar ökar med 800 procent, enligt ett pressmeddelande från den grupp som arbetar med standarden, Bluetooth Special Interest Group.

Den ökade kapaciteten ska i praktiken innebära att du inte förlorar kopplingen bara för att du går ut ur rummet eller att du måste vänta när tunga filer överförs.

Läs också: Nu får Amazon riktig konkurrens i molnet – av Samsung

– Bluetooth 5 kommer att förändra hur människor upplever Internet of things genom att göra det till något som bara händer runt dem – enkelt och sömlöst, säger Mark Powell, vd på Bluetooth SIG.

Tanken är att den nya standarden nu ska kunna sätta fart på utvecklingen av iot-tjänster i hemmet, företag och industrier genom att ge lokalt stöd till sådant som att spåra varor när lager inventeras eller användas för så kallad inomhusnavigering, teknik där vi får hjälp att hitta i stora byggnader där gps inte fungerar – som flygplatser eller stora gallerior.

Läs också: Sigma säljer iot-plattform till Ericsson – blir global återförsäljare

Det innebär att Bluetooth kliver fram ytterligare som en av de standarder som slåss om den växande iot-marknaden.

– I dag används 8,2 miljarder produkter med Bluetooth, och förbättringarna i Bluetooth 5 och de tekniska steg som planeras framåt innebör att Bluetooth kommer att vinnas i en tredjdel av alla iot-enheter 2020, säger Mark Powell.