Innehållet i den här artikeln:
Del 1: Bitcoin slår rekord - kryptovalutan nådde ny toppnotering
Del 2. Så fungerar tekniken bakom bitcoin
Del 3. Vem skapade egentligen bitcoin?
Del 4: Så handlar du med kryptovalutan
Del 5: Reaktioner från bank- och finansvärlden
Del 6: De vanligaste frågorna om bitcoin – och svaren

För drygt två månader sedan rapporterade vi om att kryptovalutan bitcoin nått sin högsta notering någonsin. Nu har det hänt igen. Högt köptryck på bitcoin-börser i Japan och USA har pressat upp priset på en bitcoin till 1 567 dollar. Tillsammans utgör USA och Japan över 60 procent av den globala bitcoinmarknaden och framför allt Japan har visat prov på snabb tillväxt.

Läs också: Inte bara bitcoin – här är fem områden där företag redan använder blockkedjan

Det nya kursrekordet kommer efter en period av regleringar från den kinesiska centralbanken som skapat osäkerhet på den inhemska bitcoinmarknaden. Allt sedan regleringarna trädde i kraft har bitcoinkursen i Kina legat väsentligt lägre än i USA och Japan. Å andra sidan har bitcoin blivit desto mer populärt hos traditionella finansiella institutioner och kända investerare.

bitcoin
Bitcoin-kursens utveckling de senaste veckorna. Källa: Coindesk.

Det är framförallt länder i Asien som driver på bitcoinkursen just nu. Förutom Japan så har Sydkorea fått se hur flera stora företag och investerare ökar sina placeringar i bitcoin.

Ända sedan bitcoin skapades av en anonym utvecklare 2008 har kursutvecklingen varit skakig, men det senaste året har kurvan pekat nästan spikrakt uppåt. Kryptovalutan har fortsatt att öka i popularitet, trots att traditionella finansiella institutioner har intagit en skeptisk hållning till den. Tekniken bakom bitcoin däremot, blockchain, betraktas som en av de hetaste tekniktrenderna just nu.

Läs också: Bygg egna blockkedjor med IBM:s nya molntjänst

Bitcoinkursen har en tydlig koppling till större politiska händelser. Den sköt i höjden kort före britternas EU-medlemskapomröstning och många anser också att Donald Trumps oväntade seger har bidragit till att ge ännu mer skjuts åt kryptovalutan.

En del av lockelsen hos bitcoin är nämligen att valutan saknar en tydlig koppling till andra marknader och därmed inte så lätt påverkas av större händelser på dessa. Som vi har skrivit om tidigare följer handeln med bitcoin samma mönster som guld – när läget i omvärlden är oroligt skjuter priserna i höjden.