Reaktioner från bank- och finansvärlden

Den traditionella bankvärlden har reagerat mestadels positivt på bitcoin, men framförallt blockchainteknikens, framgångar.

Plattformen Corda utvecklas av det amerikanska företaget R3 i samarbete med ett 70-tal internationella bankjättar, däribland Nordea och SEB. Med den hoppas man göra tekniken som ligger bakom bitcoin rumsren och snart ska källkoden öppnas upp så att alla kan bidra.

Finansvärlden ser enorm potential i blockkedjan, den teknik som hanterar transaktionerna i bitcoin. Eftersom alla som ingår i kedjan kan se alla transaktioner som görs med kryptovalutan behövs ingen mellanhand som kontrollerar att allt går rätt till.

Läs också: Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?

Det i sin tur gör att transaktioner kan gå snabbare – och bli billigare att genomföra. På samma sätt kan man överföra alltifrån försäkringar till hyreskontrakt eller fakturor.

Storbankerna skyr fortfarande bitcoin i sig, men är oerhört intresserade av blockkedjan. Corda är tänkt att bli en gemensam plattform som både banker och andra företag kan bygga tjänster på. Den klarar av att utföra mycket mer avancerade transaktioner än vad vanliga bitcoins mäktar med, och är skräddarsydd för att användas inom finansbranschen.

R3:s chefsingenjör James Carlyle säger att de vill hitta en standardlösningar, istället för att varje företag ska utveckla sin egen plattform. Om alla företag sitter i sin egen ö blir det svårare för applikationerna att ansluta till varandra.

Läs också: ”Som att gå från skrivmaskin till dator” – därför satsar svenska storbanker på bitcoin-teknik

– Om vi har en plattform med massor av produkter får vi något som snarare liknar internet, där alla får komma med sina egna innovationer, men vi kan fortfarande kommunicera med varandra, säger James Carlyle till Reuters.

Den sista november 2016 ska R3 öppna upp Cordas källkod och flika in plattformen under Hyperledger-projektet. Det är en större blockkedjesatsning som leds av Linux-samfundet.