Vem skapade egentligen bitcoin?

Det verkar som att vi får fortsätta att leva i ovisshet om vem som skapade bitcoin. Australiensaren Craig Wright, som lovat och svurit att det var han, gav upp i maj 2016 utan att presentera fler bevis

"Jag trodde att jag skulle klara av det. Jag trodde att jag kunde lägga alla dessa år av anonymitet och hemlighet bakom mig. Men, när jag efter veckans händelseutveckling förberedde mig på att publicera bevisen på att jag har tillgång till de tidigaste nycklarna, då bröt jag ihop. Jag är inte modig nog", skriver Craig Wright i ett blogginlägg.

Läs också: ”Bitcoin nära en teknisk kollaps” – topputvecklare lämnar kryptovalutan

I maj 2016 släpptes nyheten om den 44-årige affärsmannen från Australien som påstod sig ha skapat valutan som satt världen i gungning. Men det visade sig snabbt att de bevis han presenterade var noll och intet.

craig wright
Craig Wright.

Samtidigt hade han stöd av tunga namn inom bitcoin-samfundet, och hävdade envist att han hade ordentliga bevis på att det är han som ligger bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, bitcoins skapare.

Kritikerna har sågat Craig Wrights påståenden. Om han verkligen var Satoshi Nakamoto skulle han enkelt kunna bevisa detta genom att flytta några av de bitcoinblock som man vet tillhör skaparen. Och varför skulle han i sådana fall försökt fabricera bevis?

Läs också: Microsoft vänder ryggen åt bitcoin – slut på betalning med kryptovalutan

Den enda som kan svara på frågan är Craig Wright, och det verkar han märkbart ointresserad av. Vi får helt enkelt fortsätta att spekulera i vem som skapat den revolutionerande tekniken.