Så handlar du med kryptovalutan bitcoin

Det första du behöver för att komma igång med bitcoinhandel är en plånbok (wallet) där du lagrar din valuta. Det finns tre olika typer av bitcoinplånböcker:

1. Lokal plånbok, där dina bitcoin lagras lokalt på din egen dator. Nackdelen med den här lösningen är att dina bitcoin går förlorade om datorn kraschar eller plånboksfilen försvinner på annat sätt. Här är det alltså viktigt att regelbundet skapa en säkerhetskopia.

Multibit
Multibit är en av de mest kända, lokala plånböckerna för bitcoin.

För att skapa en lokal plånbok laddar du ned klientmjukvaran och installerar den på din dator. Originalklienten från bitcoin.org är ett alternativ. Andra kända plånböcker är Electrum, Armory och Multibit.

Läs också: Mannen bakom bitcoin träder fram – australiensisk entreprenör skapade kryptovalutan

2. E-plånbok är nästa plånboksvariant och skiljer sig från den lokala plånboken på så sätt att bitcoininnehavet lagras på en server. Det innebär att det är lätt att nå sina tillgångar från en internetansluten enhet, men också att säkerheten sätts på spel. Välj endast ett välrenommerat företag så att du inte riskerar att bli av med dina bitcoin.

Exempel på e-plånböcker för bitcoin är Bitstamp och Coinbase.

3. Den sista plånboksvarianten är en hybrid, som kombinerar de första två alternativen ovan. Det innebär att du får tillgång till ett webbgränssnitt som du når från vilken klient som helst, men utan att dina bitcoin lagras på leverantörens server. Genom att använda krypterade nycklar kan din lokalt lagrade plånbok användas för att överföra bitcoin till och från servern. My Wallet och StrongCoin är exempel på denna typ av plånbok.

Samtliga tre varianter ovan finns även i form av mobila klienter för Android och IOS.

Läs också: Microsoft vill ta greppet om bankernas blockkedjor

Kom igång med bitcointransaktioner
När du väl har skapat en egen plånbok är det dags att fylla den med dina första bitcoin. Observera att bitcoin betraktas som en mycket volatil investeringsform, det vill säga du måste vara beredd på kraftiga och snabba kurssvängningar.

bitcoin värde
Diagrammet visar bitcoinvalutans värdeutveckling sedan januari 2013 fram till oktober 2016.

För att köpa bitcoin uppsöker du en handelsplats på nätet. Du kan betala med bankgiro, direkt från din internetbank eller i vissa fall till och med genom att swisha över en summa pengar. För att bitcoininnehavet ska kunna föras över till din plånbok måste du ange en bitcoinadress, vilket fungerar på ungefär samma sätt som ett vanligt bankkonto. Dock är det vanligt förekommande att man använder en ny bitcoinadress för varje transaktion som görs. Detta är dock något som hanteras per automatik av din bitcoinplånbok.

Välj en handelsplats som är välrenommerad och som funnits med ett tag. I Sverige är bland andra Safello och Goobit registrerade hos Finansinspektionen.