För ett drygt år sedan stämdes Google för åldersdiskriminering av två jobbsökande som ansåg att de fått nobben på grund av just åldern. De var båda över 40 år.

Nu försöker de få en federal domstol i San Jose i Kalifornien att ta ställning till om andra som sökt jobb hos Google men fått avslag ska kunna läggas till i samma mål så att det blir fråga om en grupptalan, rapporterar Computerworld.

Förhoppningen hos dem som vänt sig till domstolen är att kunna inkludera alla som sökt vissa typer av ingenjörstjänster, exempelvis som mjukvaruingenjör eller systemingenjör, hos Google sedan den 13 augusti 2010 fram till i dag, är över 40 år och inte fått jobben.

Läs också: EU fortsätter pressa Google – här är nästa tjänst i kikarsiktet

Och den definitionen kan gälla en stor mängd personer. Google får enligt uppgift runt två miljoner ansökningar om året även om det är oklart hur många som sedan kallas till en intervju.

Domstolen ska nu ta ställning till om de berörda ska kunna välja om de vill vara med på stämningen eller inte. Om de målsägande får domstolen med sig innebär det att Google måste lämna ut namn och kontaktinformation på alla de 40-plussare som berörs.

I de handlingar som lämnats till domstolen nämns även andra personer som säger sig ha upplevt diskriminering utöver de två som redan stämt Google.

En kvinna berättar anonymt att den som intervjuade henne för ett jobb på Google uttryckte oro för att hon inte skulle passa in i företagskulturen – och kanske inte skulle gilla livsstilen.

Trots att kvinnan försäkrade att hon var villig att arbeta övertid ska hon ha fått till svar att hon inte var tillräckligt “Googley”.

Läs också: Googles mobil kan snart vara här - "de försöker få större kontroll"

En av de drivande bakom stämningen är programmeraren Cheryl Fillekes som uppger att hon kallats till intervju på Google vid fyra tillfällen och fått avslag varje gång. Den andra är mjukvaruingenjören Robert Heath.

I stämningen påstås det vara ett “systematiskt mönster” på Google att diskriminera personer över 40 år. Bland annat hänvisar den till fakta som visar att medianåldern på Google ligger runt 29 år medan medianåldern för programmerare i hela USA ligger på 43 år.

Nu väntar domstolens beslut och det kan ta månader innan det kommer, skriver Computerworld. Google vill inte uttala sig under pågående rättsprocess. Rättegången är planerad till maj 2017.