Var femte kvinna mellan 16 och 30 år i Sverige upplever att deras bild av it förändrats positivt under det senaste året. Detta enligt en ny undersökning från Insight Intelligence, där 1000 kvinnor mellan 16 och 30 år fått ge sin syn på it och it-branschen.

Drygt hälften ser det som lockande att arbeta inom it - vilket är en ökning med 12 procentenheter jämfört med förra året.

Läs också: Beslutsfattare tvivlar på sin it-kompetens – risk för digital beslutsångest

Ett skäl till detta kan vara att många ser positivt på karriärmöjligheterna inom it, enligt undersökningen. Det är betydligt fler som uppger "goda karriärmöjligheter" som lockande med ett it-jobb än till exempel lönen eller att det är intressant och utmanande.

En annan aspekt som kommer fram i undersökningen är att synen på arbeta generellt med it och att arbeta inom it-branschen skiljer sig åt.

Att arbeta med it generellt tilldrar sig ett ganska svagt intresse – eftersom bilden av arbetsuppgifterna inom it är att de inte är så intressanta, som till exempel programmering och kodning. Men att arbeta inom it-branschen upplevs som mer lockande då detta öppnar upp för andra arbetsmöjligheter, som att arbeta med marknadsföring.

Ett av företagen som står bakom undersökningen är säkerhetsföretaget F-Secure. Vd:n Michael Dahl kommenterar rapporten och tycker att det finns skäl att vara försiktigt optimistisk efter resultaten.

Läs också: Ska en hushållsrobot vara kvinna? Teknikens design sänder signaler

– Det är klart att det är glädjande att se en positiv förändring i attityden till it, men samtidigt är det inte läge att stanna upp och känna sig nöjd. Det är lite för tidigt för det, vi har en lång väg kvar tills vi når fram.

HR-chefen på F-Secure Mari Heusala tillägger att det finns stora problem fortfarande – och att unga kvinnor i stor utsträckning känner att de är exkluderade från branschen.

– Att många fortfarande har en bild av it som en herrklubb är direkt skadligt och vi måste alla göra vad vi kan för att tvätta bort den, säger hon.