Molnet är ett så etablerat begrepp i dag att folk gäspar när man nämner det. Det är alltså dags för något nytt.

Nästa stora grej kanske blir fog computing? Frågan är hur man ska översätta det till svenska. Kanske dimdata? Eller dim-it? Varför inte ”dimman”?

Läs också: Skaffa ett eget filsystem i molnet - nu är Amazons nya lagringstjänst här

Liknelsen grundar sig i att dimma kan beskrivas som moln som befinner sig nära marken. Rent tekniskt syftar man på att beräkningar, lagring, kommunikation och annat koncentreras till enheterna i utkanten av ett nätverk, till exempel klientenheter eller iot-enheter. Data behöver alltså inte skickas till molnet (läs datacenter) för att bearbetas.

Den här typen arkitekturer borde vara mest intressanta i iot-sammanhang, när stora datavolymer hanteras av en stor mängd enheter. Det innebär inte bara att man slipper köra jobb på servrar, utan kanske framför allt att man slipper överföra stora datamängder.

Läs också: Oracle styr om databasskutan mot molnet

Ett sätt att se på saken är att ”dimman” innebär att molnmodellen växer ut till den yttersta kanten av nätverken.

Openfog Consortium beskriver det så här, översatt till svenska: ”dimman är en horisontell systemarkitektur i vilken resurser och tjänster distribueras var som helst, i en övergång från molnet till prylar”. Exempel på resurser är processorer, lagring och nätverk. Openfog Consortium har medlemmar som Cisco, Dell, Intel, Microsoft och Arm.