Analysföretaget IDC presenterar en uppskattning av omsättningen för infrastrukturtjänster på molnmarknaden (IaaS) vartannat år. Nu har siffrorna för 2015 kommit och de innehåller både väntade och oväntade resultat.

Att Amazon toppar med en omsättning som är drygt sju gånger större än tvåans är väntat. Amazon drog in 5,5 miljarder dollar, cirka 47 miljarder kronor.

Den stora sensationen är att IBM är tvåa med 762 miljoner dollar, cirka 6,5 miljarder kronor. Det är mest förvånande med tanke på att den här marknaden ofta beskrivs som ett krig mellan två aktörer, Amazon och Microsoft. Microsoft lyckas i alla fall lägga beslag på tredjeplatsen, hack i häl på IBM, med 730 miljoner dollar, cirka 6,2 miljarder kronor.

Läs också: Siffrorna som visar att molnet är bra för miljön – håller nere elförbrukningen

Listan bjuder på två besvikelser, dels Google som bara tar en sjätteplats med 192 miljoner dollar, cirka 1,6 miljarder kronor, dels Oracle som inte ens tar sig in på topp-6. Frågar är hur mycket bättre de här båda företagen har lyckats hittills i år. Inte minst Oracle har gjort en rejäl satsning under innevarande år.

På plats fyra och fem finns Rackspace och Alicloud (kinesiska Alibabas molndel).

Hur kommer det sig att IBM lyckas så bra, trots skepsis från vissa håll?

– IBM har lyssnat på sina kunder som har alla möjliga typer av krav på molntjänster och leveransmodeller. Både Microsoft och IBM har ett bredare utbud i molnet och utanför än Amazon, säger Melanie Posey, analytiker på IDC, till IDG News.

Hon påpekar också att det inte finns några fasta datum för när all it ska köras i det publika molnet. Det finns alltså fortfarande marknadsandelar att slåss om.

Läs också: Glöm molnet – nu är det in i dimman som gäller

Både IBM och Microsoft riktar in sig på hybridlösningar, alltså att företag använder både publika molntjänster och egen infrastruktur. Den egna infrastrukturen kan användas både för traditionella arkitekturer och för privata moln. IBM gör även en satsning på så kallade ”bare metal”-molnlösningar, alltså infrastruktur som tillhandahålls i ren form, utan virtualisering från molnleverantören.

Nu återstår att se om IBM kan förbättra sin position på marknaden för plattformstjänster. I så fall har man en verkligt bra chans att bli en av ”big three” i molnet, tillsammans med Amazon och Microsoft.
 

Molnintäkter, infrastrukturtjänster, 2015 Miljoner dollar
Amazon 5 516
IBM   762
Microsoft  730
Rackspace 534
Alicloud  259
Google 192
Källa: IDC

Fakta

IDC baseras företagets uppskattningar av molnmarknaden på bland annat leverantörernas egen information, intervjuer och enkäter, samt undersökningar med slutanvändare och analytikers uppskattningar.

En svårighet är att leverantörerna redovisar molnintäkter på olika sätt, ibland sammanslaget med traditionella erbjudanden och ibland slås infrastruktur- och plattformsintäkter ihop.