I dag finns det 21 miljoner utvecklare i hela världen, skriver undersökningsföretaget Evans Datas vd Janel Garvin i ett blogginlägg. 2020 kommer det att finnas 25 miljoner. I alla fall om man ska tro rapporten ”Global Developer Population and Demographic Study 2016” från Evans Data. De här uppskattningarna inkluderar projektledare och andra som inte kodar hela dagarna, men tar inte med hobbyister. Antalet hobbyprogrammerare uppskattas till mellan sju och åtta miljoner.

Läs också: Google ska utbilda 2 miljoner indiska utvecklare

Vad gör alla de här utvecklarna i dag?

11,9 miljoner bygger mobilappar. Av dem inriktar sig 5,9 miljoner främst på Android och 2,8 miljoner på IOS. Det finns stora geografiska skillnader. I Asien och Australien fokuserar hela 2,2 miljoner på Android och bara en halv miljon på IOS. I Nordamerika är det fler som inriktar sig på IOS än på Android.

Evans Data gör även detaljerade studier av olika regioner. Vad gäller Europa, samt Mellanöstern och Afrika, kan man till exempel notera att utvecklare blir äldre. Våren 2006 var medianåldern cirka 32 år. Våren 2016 var den 40 år. I dag är medianåldern ungefär den samma i Europa och i Nordamerika, men i Nordamerika har den sjunkit sedan sekelskiftet.

Läs också: Striden om talangerna värre än någonsin - så kan det slå mot företagen

En annan iakttagelse av utvecklare i Europa är att de gillar att hänga på jobbrelaterade sajter. 40,3 procent besöker det jobbrelaterade onlineställe som de använder mest flera gånger per dag. Ytterligare 23,9 procent gör ett besök varje dag och 24,2 procent gör besök åtminstone varje vecka, 64,2 procent av utvecklarna är alltså aktiva dagligen på någon jobbrelaterad sajt.