Nu jobbas det för fullt på Raspberry Pi Foundation med att skapa en ny version av kortdatorn Raspberry Pi Compute Module. Den här gången ska specarna uppdateras till att motsvara Raspberry Pi 3, den senaste, mycket framgångsrika, versionen av vanliga Raspberry Pi.

Compute Module kan monteras på kortplatser i andra datorer. Den existerande versionen passa i en minneskortplats av typen Sodimm. Compute Module kan också monteras i andra enheter än datorer och i det fallet finns det stora förhoppningar, vad gäller montering i utrustning för industriföretag:

– Företag köper allt fler Pi-kort och monterar dem olika typer av utrustning, både för tester och produktion, säger Eben Upton, skaparen av Raspberry Pi, till IDG News.

Läs också: Raspberry Pi Zero blev just ännu bättre med en efterlängtad accessoar

Enligt Upton kanske man kommer i gång med försäljningen av den nya versionen av Compute Module redan det här kvartalet. En rimlig förhoppning är kanske att den blir tillgänglig i höst.

Förutom att Compute Module är mindre än vanliga Raspberry Pi så finns det flera andra skillnader. En är att Compute Module inte har någon lösning för egen strömförsörjning, en annan att den inte hanterar wi-fi. Det senare är dels en prisfråga, dels en utrymmesfråga. Det finns inte heller portar. Processorn kommer dock att bli en 64-bitars Arm, liksom i vanliga Raspberry Pi 3.

Priset för nya Compute Module ska bli ungefär det samma som för den nuvarande versionen, alltså ungefär 24 dollar, cirka 200 kronor. Enligt Eben Upton ska Linux och Microsoft's Windows 10 IoT Core kunna användas som operativsystem.

Eventuellt kommer även ett chassi för montering att sälja, med namnet Compute Module Development Kit. Det innebär att man kan testa lösningar med Compute Module. Ett sådant chassi kan komma att ha olika typer av portar och lösningar för kommunikation.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

I övrigt märks en förhoppning om stöd för den vanliga versionen av Windows 10 på Raspberry Pi 3. Det skulle innebära att kortdatorn blir attraktiv för miljontals ytterligare användare. Men det är inte upp till Raspberry Pi Foundation att ordna det:

– Det är Microsofts beslut. Jag skulle älska om de gjordet det, säger Eben Upton.