Workday vinner kunder i snabb takt med sin molntjänst för hr (personalvård), eller ”human capital” som företagets vd Aneel Bhusri kallar det. Man börjar även göra sig ett namn med ekonomifunktioner i molnet och hyllas dessutom av analysföretag som Gartner.

Det här har naturligtvis inte gått obemärkt förbi på företag som Oracle, vars i vanlig ordning stridslystne styrelseordförande Larry Ellison har zoomat in på Workday. Han skrävlar bland annat om att man har tio gånger fler affärssystemskunder (ERP customers) än Workday och han lyfter fram att Oracle har ett mycket bredare utbud av affärssystemstjänster än färskare konkurrenter som Workday och Salesforce. Exempel på sådana är tjänster för hantering av inköp och logistik.

Har inte Ellison en poäng?

– Allt vi gör är äkta molntjänster. Oracle och SAP räknar gammal mjukvara som kan nås på internet som molntjänster. Ett exempel är att Oracle kallar Hyperionlösningar för molntjänster när det är frågan om 30 år gammal teknik. Oracles och SAPs molntjänster är gammal mjukvara med ny marknadsföring, säger Aneel Bhusri under ett Sverigebesök nyligen.

Läs också: Oväntad succé för gamla jätten – IBM näst störst i molnet

Men spelar det någon roll? Är det dåligt att göra gamla applikationer tillgängliga som molntjänster?

– Det handlar om kundnöjdhet, gamla lösningar i molnet blir dyra att använda. Vi kör alla våra molntjänster på samma plattform, säger Aneel Bhusri.

Att Workday har en teknisk plattform ger inte bara fördelar vad gäller drift och hantering av uppdateringar. Vad gäller kunderna så får de tillgång till alla data på ett ställe, vilket ger bättre dataanalys, och det blir enklare att bygga till exempel mobila lösningar. Han nämner SAPs i och för sig framgångsrika molntjänster som ett exempel på hur det blir utan den fördelen:

– SAP har köpt in fem olika molnföretag så kunderna får hantera fem olika mobilappar.

Men har inte Workday hål i sortimentet vad gäller affärssystem och kringliggande applikationer?

Jo, det medger Aneel Bhusri. Men han förklarar dels att konkurrenter som Oracle och SAP inte heller har kompletta utbud av vad han kallar äkta molntjänster, dels att Workday bygger ut företagets portfölj med molntjänster. Men drivkraften i expansionen är inte att främst fylla på med nya tillämpningsområden till vilket pris som helst, utan att fylla på med nya tjänster baserade på företagets molnplattform.

Vad är på gång?

Först ut var alltså hr, sedan kom ekonomifunktioner och nu ligger fokus på att etablera lösningar för budgetering, planering och prognoser. Så småningom kanske det blir plats för tjänster för till exempel logistik, men det är på längre sikt.

Läs också: Glöm molnet – nu är det in i dimman som gäller

– Vi måste ta distinkta steg och dela upp det i små delar. Men vår vision är att de flesta applikationer körs i molnet om tio år.

Över allt det här ligger dataanalys som ett täcke med ytterligare funktionalitet. Och här ska alltså Workday ha en fördel med en enda datastruktur för alla tjänster.

Men kan inte kunderna skräddarsy vilka data som lagras?

– Kunderna kan konfigurera sina datamodeller, men det är samma struktur för alla till 95 procent. Algoritmerna för analyser behöver inte skrivas om, utan modifieras.