Här är tio anledningar att uppgradera till Windows 10, speciellt riktade till dig som tvekar. Visst finns det skäl att inte uppgradera till Windows 10.

Men om man ska tro IDG News så är Windows 10 så överlägset den bästa Windowsversionen någonsin att de allra flesta bör utnyttja erbjudandet om gratis uppgradering, innan det är för sent.

1. Bättre användargränssnitt
Den fula startskärmen i Windows 8 var verkligen usel. Uselt var också att det saknades ledtrådar på bildskärmen om nyttiga funktioner. Det har gjort att många tvekan inför att uppgradera. Men det finns inget sådant här att oroa sig för i Windows 10. Windows 10 tar grundidéerna från Windows 8 och inför dem på ett vettigt sätt för vanliga användare av persondatorer, med Windows 10. Ett exempel är att Windows Store-appar nu fungerar som vanliga appar, det går att ändra storlek på dem. Visst finns det en del i Windows 10 att fundera över för dem som uppgraderar från Windows 7, men i stora drag bör man känna igen sig.

Microsoft

2. Superfunktioner
Det är inte bara möjligt att vänja sig vid Windows 10, den nya versionen är överlägsen Windows 7 för pc-entusiaster. Exempel på funktionalitet i Windows 10 är virtuella skrivbord, förbättrat stöd för högupplösta bildskärmar och möjligheten att klippa in text vid kommandoprompten. Det går till och med att schemalägga uppdateringar av Windows och att distribuera uppgraderingar på ett lokalt nätverk.

Läs också: 10 anledningar att inte uppgradera till Windows 10

3. Snabbare under huven
Om du uppgraderar från Windows 7 kommer du att häpna över hur snabb och modern Windows 10 är. Microsoft har optimerat den underliggande programkoden i Windows 8, vilket har resulterat i ett operativ som startar med blixtens hastighet, speciellt om du kör på flashdisk, och helt enkelt känns snabbare.

microsoft

4. Säkrare än Windows 7
Windows 10 är klart säkrare än Windows 7, speciellt för normalanvändare som inte själva ser till att få ihop säkerhetslösningar. Windows Defender och Windows Firewall är installerade och aktiverade som standard. Det innebär ett lyft, eftersom många som kör äldre versioner av Windows inte har installerat säkerhetsprogram. Det finns även en del avancerade säkerhetslösningar, till exempel för att garantera att datorn startar på ett korrekt sätt.

5. Cortana
Den digitala assistenten Cortana ansvarar för sökningar i Windows 10. Cortana kan även hjälp till med att ordna påminnelser, hålla koll på nyheter, planera resor, samt att använda Windows. Och Cortana kommer att bli ännu bättre med uppdateringen Anniversary Update av Windows 10, som kommer 2 augusti. Men, det är klart, Cortana finns ännu inte tillgänglig i Sverige, även om det går att använda andra språkversioner efter lite pyssel.

6. DirectX 12
Microsofts nya, kraftfulla grafikteknik DirectX 12 finns bara i Windows 10. Om du spelar spel räcker det här som anledning att uppgradera till Windows 10. Än så länge hanterar de flesta spel version 11 av DirectX och det är svårt att säga exakt vilken potential version 12 har. Men spel som har stöd för DirectX 12 brukar ha en mindre hackig visning av grafik. Det gäller speciellt pc med grafikkort med AMDs Radeonprocessor, men även grafikkort med Nvidias Geforce fungerar bättre.

microsoft

7. Universalappar
Eftersom Windows 10 finns på Microsofts spelkonsol Xbox One kan den köra så kallade universalappar (Universal Windows apps). Sådana fungerar på alla enheter som kör Windows 10, vilket öppnar för framtida möjligheter att flytta sitt spelande mellan olika enheter. Universalappar ska till och med funka på Microsofts AR-hjälm Hololens. Enda smolken i glädjebägaren är att Microsoft ännu inte lyckats övertyga särskilt många utvecklare om att bygga appar för Windows Store.

8. Många bäckar små
Med Windows 10 elimineras många små irritationsmoment i äldre Windowsversioner. Det går till exempel att skriva ut direkt till pdf-formatet. Om man håller muspekaren över ett fönster i bakgrunden så kan man bläddra i det och inte i det fönster som har fokus. Och så vidare. Sammantaget innebär de här småsakerna en stor skillnad vad gäller användbarhet.

Läs också: Microsoft missar miljardmålet för Windows 10 – skyller på mobilerna

9. Det är gratis
Det är gratis att uppgradera till Windows 10, fram till 29 juli. Så om du har funderat på att uppgradera så är det hög tid att göra det. Var bara medveten om att faktumet att det är gratis för dig som konsument inte innebär att Microsoft inte drar in pengar på en massa olika sätt, till exempel med riktade annonser.

10. Det blir ännu bättre
Det kommer en stor uppgradering av Windows 10 kallad Anniversary Update redan 2 augusti. Och det kommer fortlöpande att komma nya uppgraderingar. Windows 7 är fast i det förflutna, även om det ska komma säkerhetspatchar ända fram till 2020. Windows 8 befinner sig fortfarande i den inledande standardfasen vad gäller support (mainstream support phase), men räkna inte med några stora nya funktioner.