IBMs omsättning för årets andra kvartal sjönk med tre procent jämfört med samma kvartal förra året, till cirka 20 miljarder dollar, cirka 171,5 miljarder kronor. Även vinsten sjönk, med 29 procent, till 2,5 miljarder dollar, cirka 21,5 miljarder kronor, skriver IDG News.

Ett affärsområde som tar mycket stryk är servrar som backade med 23 procent, till två miljarder dollar, cirka 17 miljarder kronor. Intäkterna för stordatorerna i Z Systems-familjen sjönk med hela 40 procent. Konsult- och tjänstedelen Global Business Services backade med tre procent till 4,3 miljarder dollar, cirka 37 miljarder kronor.

Läs också: Oväntad succé för gamla jätten – IBM näst störst i molnet

Det låter dystert. Finns det inget att glädja sig åt för IBM?

Jo, absolut. Enligt IBM ökar intäkterna för ”strategiska satsningar” med tolv procent, till 8,3 miljarder dollar, cirka 71 miljarder kronor. Det är alltså nästan dubbelt så mycket som konsult- och tjänsteintäkterna.

Det gick så här för de olika strategiska satsningarna under årets andra kvartal:

  • Molntjänster (publika, privata och hybridvarianter) ökade med 30 procent.
  • Dataanalys ökade med fyra procent.
  • Mobila lösningar ökade med 43 procent.
  • Säkerhetslösningar ökade med 18 procent.

Enligt IBMs cfo Martin Schroeter står de här nya områdena tillsammans för 38 procent av företagets omsättning. Enligt honom är tillväxten för de nya områdena mer än tillräcklig för att man ska nå målet att de ska stå för en omsättning på 40 miljarder dollar eller 40 procent av den totala omsättningen 2018. Men de nya områdena ökar uppenbart långsammare än de traditionella minskar, eftersom den totala omsättningen minskar.

Att IBM ändå har lyckats få in en hel del nytt blod i verksamheten beror till stor del på fler än 20 företagsförvärv under det senaste året. Men en del av tillväxten är organisk, enligt Schroeter.

Läs också: Siffrorna som visar att molnet är bra för miljön – håller nere elförbrukningen

Den största enskilda överraskningen är kanske att det verkar gå riktigt bra för IBMs publika infrastrukturtjänster i molnet. IBM:arna själva har pratat om det här en tid, men frågan är hur många som tagit deras utfästelser på allvar.

Att IBM lyckas bra på infrastrukturtjänster gör kanske att företaget kan behålla, och även stärka, sin profil som framstående leverantör av it-lösningar för företag. Om IBM dessutom lyckats få till ett genombrott för plattformstjänster så finns det definitivt möjligheter att dämpa omsättningsminskningen.