Analysföretaget Gartner spår att försäljningen av datorer baserade på Googles Chrome OS kommer att öka med 18 procent i år, samt även att tillväxten håller i sig med tvåsiffriga årliga tillväxttal fram till 2019.

Under 2015 såldes 6,5 miljoner Chromebooks. I år ligger Gartners prognos mellan 7,5-8 miljoner.

Läs också: Pc-försäljningen fortsätter rasa – Apple tappar mest

Men trots att pilarna pekar uppåt hade nog Google hoppats på mer. Framför allt fanns det en tanke att produkten skulle ersätta datorer med Windows, men så verkar inte vara fallet, enligt Gartner. I alla fall inte i dagsläget.

hp

Acer, HP och Dell är de tre största tillverkarna och Googles pc är en av få delar på pc-marknaden som växer. Dit hör även Windowsbaserade 2-i-1-datorer samt avancerade speldatorer.

Men det är också värt att påpeka att de 6,5 miljoner datorer som såldes ifjol bara utgör en bråkdel av den totala pc-marknaden, som landade på 290 miljoner.

Att de är billiga och lätta att bära gör att skolor och universitet har blivit den i särklass största marknaden, men Google hoppas så klart att den även ska äta sig in på konsument- och företagsmarknaden. Men det är som sagt tydligt att det är långt kvar tills den börjar ersätta Windows-pc. Det gäller framför allt på företagsmarknaden, där användarna fortfarande föredrar att använda Windows när det krävs mer avancerat offlineanvändande.

Läs också: Gartner spår vändning: snart är pc-döden död
Samtidigt fortsätter Chromebookarna att utvecklas. På konsumentmarknaden börjar det komma en hel del flashigt designade varianter. Och Google har även börjat lägga till möjligheten att köra Androidappar, men hur det påverkat försäljningen är enligt Gartner för tidigt att säga något om.

Gartneranalytikern Mikako Kitagawa konstaterar att det syns en tydlig skillnad I acceptans hos marknaden nu jämfört med för när produkten släpptes.

– I början var det många som lämnade tillbaka sin Chromebook, men det har ändrats nu. Folk börjar förstå vad man ska ha den till, säger han till IDG News.