Kritiken mot Hans Vestberg har vuxit den senaste tiden och Ericssons huvudägare har uppgetts vara på jakt efter en ny vd. Nu bekräftas det ryktet och den omstridde vd:n lämnar företaget med omedelbar verkan.

I hans ställe träder nu vice vd Jan Frykhammar in tills det att en ny vd är tillsatt. En process som redan ska vara igång.

Styrelseordförande Leif Johansson säger att Vestberg lett företaget under en tid då både organisationen och branschen genomgått stora förändringar.

"Men givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling", säger han i pressmeddelandet. 

Läs mer: Tufft för mobilt bredband – Ericsson fortsätter jaga kostnader

Vid en presskonferens som hölls på måndagsförmiddagen gick vare sig Leif Johansson eller Jan Frykhammar närmare in på varför Hans Vestberg inte är den som ska fortsätta leda företaget. Förtroendet för den avgående vd har varit lågt under en längre tid och kvartalsrapporten som presenterades i förra veckan bättrade inte på hans framtidsutsikter inom koncernen.

Resultatet och omsättningen som presenterades i rapporten låg under det som analytiker förväntat sig och efterfrågan ligger långt ifrån det som företaget önskar sig. Utmaningar som Ericsson inte är ensamt att stå inför, men som ägarna anser att det krävs en ny vd för att möta.

I samband med kvartalsrapporten presenterades en omfattande besparingsplan och nedskärningar i verksamheten är att vänta. Nedskärningar som läggs till redan genomförda neddragningar där 3 800 tjänster försvann under andra kvartalet.

– Det som vi har annonserat i kvartal två, i måndags, det gäller. Sedan får vi se vad nästa vd i samarbete med Jan Frykhammar kan göra, säger Leif Johansson till TT.

Läs mer: Ericsson lägger locket på efter uppgifter om storslakt

Hans Vestberg tillträdde som vd 2010 och har jobbat på Ericsson i 28 år. Men kritiska röster har höjts, inte minst från fackligt håll om att han inte är rätt person att leda företaget. Bland annat ska han ha lagt alldeles för mycket fokus på besparingar och för lite på innovation, vilket enligt kritikern behövs för att företaget ska kunna behålla sin position på telekommarknaden.

Inte heller den bonus som Vestberg fått har setts med blida ögon. För trots att aktien sjönk fick han rekordhöga 61,2 miljoner kronor under förra året, en ökning med tio procent från året innan.

Nu inleds processen med att hitta en ny vd, en process som enligt Leif Johansson kommer ta minst några månader.

– Vi letar efter någon antingen internt eller externt. Med Jan Frykhammar på plats har vi nu tid på oss att göra det. Jag tror inte att det kommer att blir klart på kort sikt. Jag ser framför mig att det här tar flera månader, för att vi sedan ska kunna hitta rätt person som ska kunna leda Ericsson, säger han.