Den hårda konkurrensen på marknaden för smarta telefoner och surfplattor har satt sitt avtryck i Apples kvartalsrapport som presenterades i går. Tillsammans med att marknaden som helhet bromsar in gjorde det att försäljningen backade med 15 procent. Totalt såldes 40,4 miljoner Iphones, vilket ändå är något mer än de förväntade 39,9 miljoner som de räknat med, skriver IDG News.

Totalt omsatte mobiltillverkaren 42,4 miljarder dollar under den senaste delen av deras brutna räkenskapsår, som nu avslutat sitt tredje kvartal. Även det en nedgång från förra året med 17 procent. Bolaget redovisade ett resultat på 7,8 miljarder, 27 procent lägre än samma period 2015.

Mycket fokus låg på telefonerna som är nere i en uppenbar svacka. Men försäljningen gick ner för samtliga större enheter: surfplattor och datorer. Tio miljoner Ipads såldes under kvartalet som gått, jämfört med elva förra året. Försäljningen av Mac-datorer uppgick till 4,2 miljoner vilket var något lägre än förväntade 4,4 miljoner och än lägre än förra året då den uppgick till 4,8 miljoner. Neråt gick det också för andra områden, som faller i en slags övrig kategori och inkluderar Ipod, hörlurarna Beats och klockor.

diagram apple försäljning

Apple har haft en strategi, att fokusera på försäljning av avancerade surfplattor för professionell användning. Och den strategin ser ut att ha gått hem. Visserligen gick den totala försäljningen av surfplattor ner. Men intäkterna från den försäljningen steg och när den nu stänger dörren till sitt tredje kvartal hade de fått in 4,9 miljarder dollar. Den siffran var 4,5 miljarder samma period 2015.

En annan ljusglimt var intäkterna från deras olika tjänster, som försäljningen i Appstor, Apple music och Itunes. De steg med från 5,03 miljarder dollar till 5,98 miljarder från år till år. Dock en liten nedgång mot föregående kvartal.

Rapporten var ungefär vad analytiker hade förväntat sig och till och med lite bättre. Aktien steg kort efter presentationen med fem procent. Inför kommande kvartal spår Apple att intäkterna i bolaget kommer landa på mellan 45,5 och 47,5 miljarder dollar. Resultatet på 7,8 miljarder dollar som per aktie motsvarade 1,42 dollar.

Just nu är förväntningarna höga inför en stundande lansering av en ny Iphonemodell, som väntas komma i december. Dock råder det osäkerhet kring vad den ska heta och vad den faktiskt kommer att kunna göra. Tidigare har lansering av nya modeller gett nytt liv åt försäljningen, särskilt när användare snart haft sin tidigare modell i snart två år. När Iphone 6 släppte tog försäljningen en rejält kliv uppåt. Kanske kan det hända igen.