Norden är idealiskt för datacenterbyggen enligt en rapport kring lämpliga och säkra länder för datacenterbyggen från det amerikanska analysföretaget Cushman and Wakefield. Island toppar med Norge som tvåa, Schweiz trea och Finland på en fjärde plats. Sverige hamnar efter grannländerna på en femte plats.

Enligt det index som används ligger vi bra till när det gäller bandbredden till andra länder och vi anses också lätta att göra affärer med. Det som tynger ner är framför allt den höga elskatten där vi skiljer ut oss från de andra i toppen.

Läs också: Datacenter är nästa stora industri - kan bli större än flygbranschen

Det kan dock komma att förändras eftersom den svenska regeringen föreslår en kraftigt sänkt energiskatt för datacenter, till samma nivå som basnäringen, just för att öka Sveriges konkurrenskraft när det gäller att locka till sig de stora globala aktörerna.

I rapporten pekas också på att investeringarna i datacenter peakar den allra närmaste tiden och man hänvisar till analysföretaget IDC:s beräkningar att antalet datacenter kommer att nå 8,6 miljoner nästa år för att därefter sakta minska.

När samma rankning gjordes 2013 var Sverige trea och listan toppades av USA, som nu halkat ner till en tiondeplats. Island, Finland och Norge låg på sjunde, åttonde och nionde plats.