Cisco – OS officiella nätverkspartner
Över 60 ton utrustning har gått åt för att bygga OS-nätet som inte bara täcker 220 platser. Förutom själva tävlingsarenorna handlar det om sådant som områdena där de tävlande bor, träningsområden och medicenter.

Totalt rör det sig om över 100 000 nätverksportar, 5 000 accesspunkter och 150 brandväggar – och i botten över 400 av Ciscos UCS-servrar.

Här finns en interaktiv karta som visar en del av infrastrukturbygget.

Google gör det lättare att söka
Google har integrerat ett antal OS-relaterade nyheter och innehåll direkt i sin sökfunktion, skriver Networkworld.

Google OS

Sånt som tv-tablåer, medaljligor och information om de tävlande finns enkelt åtkomligt via sökmotorn från alla enheter, videor med höjdpunkter läggs ut på Youtube och det går att gå in i flera av tävlingsarenorna på Google Maps.

Läs också: AIK-profilen går från säkerhet till appar – för fotbollsfans

HPE tar hand om flygplatslogistiken
Flygplatsen I Rio de Janeiro blir den stora knutpunkten för alla som besöker de Olympiska spelen.

I augusti beräknas 1,5 miljon människor passera, upppåt 90 000 personer om dagen. Det är dubbelt så mycket som vanligt.

För att klara det har flygplatsen byggt ett nytt nät tillsammans med HPE. Nätet används av flygbolagen, affärer, passagerare och av säkerhetsavdelning och immigrationsmyndigheter.

Lösningen kommer från Aruba som HPE köpte förra året. Den inkluderar sådant som nya accesspunkter, växlar och mjukvara för nätverksadministrationen. Dessutom ingår 3 000 små sändare för datakommunikation, så kallade beacons, som stöder en ny mobilapp som ger besökarna aktuell flyginformation.

Atos håller ordning på planeringen
Den europeiska systemintegratören Atos har byggt ett system som stöder planeringen och driften av OS.

Det hanterar bland annat om uppgifter om de tävlande och innehåller också en portal som använts för att rekrytera de 50 000 frivilliga som arbetar under spelen och checkar in dem under spelen.

Härifrån levereras också realtidsresultaten till allmänhet och medierna, det finns också portaler för domare, tränare och sponsorer.

Svenska Aptilo ser till att det finns wifi
Med miljoner besökare på plats krävs tillgång till trådlösa nät.

Linktel och Aptilo erbjuder tillsammans ett krypterat nät. För drygt 80 kronor får man obegränsad tillgång till det under augusti.

Den brasilianska operatören Linktel har byggt upp ett wifinät i Brasilien och har accesspunkter på 6 500 platser, bland annat 60 köpcenter, 30 flygplatser, 140 restauranger och 180 kaféer. Svenska Aptilo fungerar som nätverksoperatör.