1. Små saker kan bli till enorma problem
I denna tid av big data så kan risker som tidigare setts som minimala bli till allvarliga hot för företag som vill hålla sin information för sig själva. Det börjar och slutar inne i företagen och handlar om de protokoll och parametrar som finns på plats för att säkra datan.

Ingen tog drakarna eller jättevargarna på allvar i början av Game of Thrones men framåt tredje säsongen står det klart att de är kapabla att förinta arméer och ställa till allmän förödelse.

Alltså – små saker kan bli allvarliga om ingen håller koll.

Allt från användarnas tillgång till information till att byta lösenord regelbundet är av lika avgörande betydelse. Företag använder mobilsystem allt mer men den mobila säkerheten ligger inte på nivå med större nätverks klientsäkerhet.

2. Ansiktslösa hot finns överallt
Anonymitet och ansiktslösa människor – nätverket Anonymous har blivit synonymt med hackare över hela världen som länkas samman genom att ha gemensamma mål.

Läs också: Bitcoin i fritt fall efter att hackare stulit över 550 miljoner kronor 

Inte så olikt de ansikstlösa mördare i det svartvita huset, House of black and white – templet för guden med många ansikten. De närmar sig sina offer till synes vänskapligt på samma sätt som kriminella på nätet försöker lära sig allt om sina måltavlor innan de börjar fiska efter deras information.

3 Brandväggar hjälper inte alltid
Moderna brandväggar är komplexa och tar månader att bekanta sig med men även den mest komplexa brandvägg är i grund och botten bara mjukvara och är därmed sårbar.

I Game of Thrones skyddas Westeros av en mur av is som byggts av Bran The Builder. Inne i den finns magiska formler som ska hålla de vita vandrarna ute men efter att Bran Stark lyckats få bort flera av dem är muren bara en mur.

Ibland är allt hackare behöver för att ta sig igenom muren några magiska ord.
Lösenordsstöld är det enklaste sättet att ta sig in i ett nät och de metoder som används för att stjäla dem blir allt mer lömska.

Personer som har tillgång till lösenord och protokoll kan få mejl som låter väldigt övertygande. Kryptering och tvåfaktorsautentisering är praktiskt taget värdelösa mot attacker som sker inne i ett nätverk – men med en enkelriktad gateway kan kommunikationer och attacker utifrån blockeras.

4 Håll vännerna ifrån dig – och dina fiender ännu längre ifrån dig
Att låta individer och betrodda medarbetare ha tillgång till data i ett nätverk är inte alltid säkert. Personer med tillgång till nätet kan samla ihop enorma mängder data med begränsade resurser och under kort tid.

Personer som Lord ”Littlefinger” Baelish och Varys ”The Spider” använder sig av sitt informationsnät i form av “små fåglar” för att förstå och kunna påverka maktspelet mellan de olika kungadömena. Den svagaste länk kan rasera allt eller åtminstone bidra till kungars fall.

I september 2015 upptäckte investmentbanken Morgan Stanley att 730 000 kontonummer stulits av en anställd som hade samlat kontonummer under tre år och skickat dem vidare till en server i sitt hem.

Det vore klokt av företag med känslig information att ha en modell där tilliten paras med kontroll. Där data lagras säkert och medarbetare, även om de har rätt behörighet, inte får tillgång till den om de inte kan visa att de måste ta del av den, så kallad need to know-policy.

5. De döda kan komma tillbaka och hemsöka dig
Många mindre, medelstora och även stora företag förutsätter att när hårddiskarna på deras datorer har raderats kan de säljas vidare eller kastas utan någon risk.

Läs också: Stort hack mot Yahoo – 200 miljoner konton på vift

Meeeeen…. Game of Thrones lär oss att död inte alltid är död. Det finns en standard för säker radering men för fem år sedan upptäckte forskare att fyra av åtta leverantörer inte implementerade den på ett korrekt sätt.

Så på samma sätt som Melisandre och Thoros genom magiska ord kan få döda att vakna till liv kan de kriminella på nätet väcka data till liv från källor som sedan länge betraktats som döda.

Även den mest triviala information från stora företag kan vara värdefull och de bör göra sitt bästa för att se till att den data som tas bort verkligen tas bort.

6. The iron price 
En av de största frågorna bland it-säkerhetsexperter är bristen på förståelse för säkerhet i molnet. De flesta webbaserade företag lägger mer på mjukvarusäkerhet än på hårdvara och personal.

En trend är att lagra data både lokalt och i molnet och att på så sätt blanda gårdagens teknik med dagens. Medan värdet på data bara fortsätter öka ligger värdet på de människor som har tillgång till och kontrollerar informationen still.

Som vi lärt i GoT så är valyriskt stål sällsynt men det är en av de få saker som kan förvandla en vit vandrare till iskristaller.

7. De gamla gudarna eller de nya gudarna
I de sju kungadömena finns många olika religioner och gudar och alla är övertygade om att just deras är de mest betydande. Men vem skyddar oss i den verkliga världen?

För varje nytt tekniskt framsteg stiger det fram nya hot. Och den snabba utvecklingen gör att många konsumentprodukter, både hård- och mjukvara, släpps utan att ha säkerhetstestats ordentligt varnar Khalil Sehnaoui, grundare av Krypton Security.

­– Säker lagring och stark kryptering är framtiden för dataskydd. Säker lagring är ett stort område men i grunden brukar jag inte gilla något som är molnbaserat. Som vi säger Inom informationssäkerhet – molnlagring är bara din data lagrad i någon annans dator.

För många mindre företag är valet dock begränsat när det gäller lagring och då bör de i stället titta extra på säkerhetsrutiner, redundans och kryptering.