Tidigare satt Facebooks designteam utspridda på bolagets olika kontor där de ritade och filade på servar och annan hårdvara. Men nu har de flyttat in allting under samma tak i helt nya lokaler i Menlo Park, där också huvudkontoret ligger. Laboratoriet kallas Area 404, ett namn som för tankarna till både döda länkar och hemligheter.

Det anspelar så klart på 404 – felmeddelandet som dyker upp när servern inte hittar den som efterfrågats, en död länk. Gissningsvis har den mytomspunna militärbasen Area 51 också stått som inspiration.

Läs också: Så hanterar forskarna vid Cern det massiva dataflödet

Anläggningen täcker dryga 1 800 kvadratmeter och har 50 arbetsstationer där ingenjörer designar, bygger och testar nya prototyper. Först en bild på entrén, välkommen in!

Facebook Area 404 entré
Foto: Martyn Williams

Varför ens ett labb?
Varför skulle Facebook behöva att labb för hårdvara, de pysslar väl mest med algoritmer som vänder upp-och-ner på mitt flöde? Nja, riktigt så är det inte.

Facebook Project Aries
Foto: Facebook

Facebook pysslar med en hel massa projekt som kanske ligger lite utanför kärnverksamheten. Som till exempel Project Aries, en trådlös basstation som kan användas av 24 klienter på samma gång. Tanken är att mer data ska kunna skickas i högre hastighet till fler telefoner och på så sätt använda radiospektrumet på ett mer effektivt sätt.

Och varför bryr sig Facebook om det? För att de vill att så många människor som möjligt i ett visst område ska kunna logga in på deras plattform samtidigt. Och då behöver de en plats där sådan hårdvara kan ritas, byggas och testas.

Välkommen in i verkstan!

Arbetsbänkar Facebook maskiner
Foto: Facebook

En verkstad behövs även när man ska bygga produkter för mer digital användning. Borrmaskiner och svarvar är bra att ha till hands.

Det ligger i detaljerna

Man står vid svarv
Foto: Facebook

Här ser ni en specialsvarv med nio axlar som används för att skära ut delar som kräver en mycket hög precisionsnivå. Ett område där den används är för att tillverka kompassupphängningen till deras laserkommunikationssystem för drönaren Aquila interner. De säger att maskinen i ett steg kan göra det som andra maskiner måste göra i flera etapper.

Vattenskärning

Vattenskärare Facebook
Foto: Facebook

Den här vattenskäraren med fem axlar kan skära igenom tjocka lager av aluminium, stål, granit och annan sten. Varje ark kan vara upp mot 3 gånger 1,5 meter och flera centimeter tjocka.

Samarbete är nyckeln till framgång

Arbetsstationer Facebbok
Foto: Facebook

Laboratoriet har 50 arbetsstationer där team från olika avdelningar kan sitta och arbeta tillsammans. Enligt Facebook själva gör ingenjörerna fler framsteg och jobbar mer effektivt när de samarbetar för att lösa problem som uppstått.

En vertikal fräsmaskin

Fräsmaskin Facebook
Foto: Facebook

Just denna maskin ska tydligen vara lite av en dröm för alla hårdvaruingenjörer. Med sina fem axlar kan den snabbt ta fram delarna till en prototyp, till exempel de som ska byggas in i kommunikationsprojektet Terragraph, ännu ett av alla projekt som filas på i labbet.

Granskar sina misslyckanden
Inte alla vill nagelfara sina misslyckanden. Men när det kommer till produktutveckling är det ett nödvändigt ont. Ibland går det inte alltid som man tänkt sig och hårdvara går sönder. Händer det har de ett elektronmikroskop och en slags skiktröntgen för att kunna granska och analysera delarna på nära håll. Den kan också ta fram röntgenbilder i 3d för närmare inspektion.

Elektronmikroskop Facebook
Foto: Facebook

Innanför dörrarna på Area 404 lär en rad spännande idéer stötas och blötas. Vissa av dem kanske en dag kommer användarna till gagn. Andra skrotas redan vid ritbordet. Här är några av de projekt som de jobbar med.

Laserkommunikation

Laserkommunikation Facebook
Foto: Facebook

Visst liknar denna skapelse mer en djuphavsmanet, men det är faktiskt en detektor som ingår i ett större kommunikationssystem där laserljus används för att skicka data i hög hastighet genom luften. Eftersom den använder ljus krävs inga licenser för att använda radiospektrumet. Billigare och lättare att köra igång, oavsett var man är.

Project Aquila

Drönare Facebook
Foto: Facebook

Internetdrönare är ett försök att förse svårtillgängliga delar av världen med internetuppkoppling. Farkosten kan skickas upp över lantliga delar eller över städer som upplever tillfälliga toppar i internetanvändningen, som under större evenemang eller naturkatastrofer. Drönaren skickar ner en 4G-signal via en laserlänk på marken.

Wedge – lockbete för nya ingenjörer

Nätverksväxel Facebook
Foto: Facebook

Denna nätverksväxel togs fram för att användas i Facebooks egna datacenter. Men de delade tekniken med andra. De gör så ibland, delar framsteg inom hantering av stora datamängder. Dels för att andra ska ta del av utvecklingen men också för att locka till sig nya ingenjörer till deras coola projekt.

1,2,3…le

360-graders kamera facebook
Foto: Facebook

Denna ufo-likande pryl är Facebooks 360-graders videokamera. Den har 17 kameror som fångar bilder i alla riktningar. Många företag har tagit fram egna kameror i samma stil. Och det är vida känt att Facebook kört hårt på video och lyfter fram dem på sin plattform. Mr Facebook själv, Mark Zuckerberg har sagt att han kanske kommer fånga delar av sitt barns uppväxt med 360-kameran.

Billig nätverksutrustning

nätverksutrustning
Foto: Facebook

Precis som Facebook tar fram billig och standardiserad utrustning för datacenter tar de med Open Cellular fram nätverksutrustning för mobilnätet. Genom att göra det billigt och lättinstallerat hoppas de att fler operatörer ska bygga ut sina nätverk och fler ska få uppkoppling – så fler kan använda Facebook. Ett flertal operatörer ska redan ha anmält intresse, men 1,3 miljarder abonnenter i ryggen.