Efter den spionskandal som rasade 2013, då läckta dokument avslöjade myndigheternas övervakningsprogram – kom flera rapporter om att detta skulle slå hårt mot de amerikanska molnleverantörernas verksamhet utomlands.

Bland annat släppte undersökningsföretaget Information Technology & Innovation Foundation, ITIF, en rapport där de slog fast att de amerikanska molnleverantörerna skulle tappa mellan 10 och 20 procent av de utländska marknaderna de närmaste fem åren. Samtidigt skulle europeiska konkurrenter kunna dra nytta av detta.

Läs också: Expert varnar: Därför sätter inte bakdörrar stopp för terrorister

Massövervakningen skulle göra de europeiska företagen tveksamma till att använda sig av de amerikanska molntjänsterna.

Nu visar det sig att de blivit precis tvärtom, skriver tidningen Wall Street Journal.

Enligt den senaste rapporten från IDC har de fyra stora leverantörerna Amazon, Microsoft, Google och IBM nästan trefaldigat sin sammanlagda omsättning i Västeuropa till två miljarder dollar och de har utökat sin sammanlagda marknadsandel kraftigt till 40 procent under 2015.

Wall Street Journal har frågat mannen som skrev rapporten 2013, Daniel Castro, vice vd på ITIF, vad som hänt med de dystra prognoserna.

– De stora amerikanska företagen visste att de här problemen skulle komma och handlade därefter. Ingen leverantör utanför USA har lyckats slå de amerikanska företagen när det gäller innovation.

Castro säger att de amerikanska bolagen använde sin storlek till att hålla priserna lågt och att de grävde djupt i plånböckerna för att bygga nya datacenter i regionen.

Läs också: 15 procent vägrar molnet – därför kommer deras skepsis straffa sig

Han försvarar också rapporten från 2013:

– Vi har aldrig sagt att de amerikanska leverantörerna inte skulle ha tillväxt. Men har tillväxten varit så stark som den skulle ha kunnat vara? Den har varit 40 procent, men kunde den ha varit 60 procent eller mer?

Han säger att de fulla kostnaderna för läckorna fortfarande är en öppen fråga när det gäller molnmarknaden.