Redan för fyra år sedan gjorde Vinnova en utlysning för miljöinnovation i Brasilien. En del i arbetet för ökad hållbarhet var att skapa en mobilitetslösning för Rio de Janeiro.

Flera stora drakar var inne och nosade på projektet men nappade inte, berättar Anton Fjällström en av de två grundarna som tillsammans driver den svenska startupen Modern Age.

– Ericsson och Saab tackade nej. Men i höstas blev vi tillfrågade och då åkte vi ner till Rio, säger han.

Men i stället för att skapa en färdig mobilitetslösning har Modern Age ett annat koncept som bygger på öppna data och innovation. Så i april hade man byggt en molnplattform där tredjepartsleverantörer kan gå in och skapa appar baserade på öppna api:er som staden tillhandahåller.

Läs också: I dag invigs OS i Rio - här är teknikjättarna som får spelen att rulla

Även om staden Rio arbetat med öppen data tidigare så har det abetssättet varit nytt för dem, konstaterar Anton Fjällström.

– Vi har löpande behövt förklara hur konceptet och processerna ser ut och fokuserat på att tillgängliggöra datakällorna. Men det har tagits emot med öppen famn.

Eftersom arbetet inte drog igång förrän sent förra året har pressen varit stor inför OS. Det har funnits ett starkt behov av att få ut digitala tjänster för att serva alla dem som ska komma.

En av de kanske viktigaste apparna som bygger på plattformen är en ny kollektivtrafikapp.

– När vi kom hit först var det kaotiskt i kollektivtrafiken. Ingen hade koll på tidtabeller och det var en väldig trängsel. Staden satte in fler busslinjer men informationen om hur de gick nådde inte ut, säger Anton Fjällström.

Nu har bussarna utrustats med sensorer så det går att få realtidsinformation kring kollektivtrafiken i appen.

Andra appar som tagits fram är en som håller koll på OS-eventen och också ger tips om museer och annat som är värt att besöka i närheten av där man befinner sig och en tillgänglighetsapp för personer med funktionsnedsättning.

Men trots att OS är orsaken till att plattformen kommit på plats så snabbt är arbetet inte slut för Modern Age.

– Nej, vi kommer fortsätta att vidareutveckla den. Och det finns också ett bolag i Brasilien som nu ska försöka få ut plattformen i andra kommuner i kandet, säger Anton Fjällström.