Nu är det dags för superdatorer att jaga sårbarheter. I helgen avslutades tävlingen, Cyber Grand Challenge, där sju lag ställde upp med kylskåpsstora superdatorer.

Några av maskinerna klarade att upptäcka och reparera modifierade versioner av buggar, bland annat Heartbleed, rapporterar IDG News.

Enligt representanter från Darpa, det amerikanska försvarsdepartementets forskningsavdelning, som sponsrade tävlingen gav det en glimt av framtiden.

– Nu har vi bevisat att det här är möjligt att automatisera, säger Mike Walker som ansvarat för tävlingen.

Men om det skulle gå lika bra för superdatorerna utanför tävlingsmiljön är oklart. I vissa moment användes en del förenklade operativsystem och det är stor skillnad mot att skanna ett riktigt operativsystem som ofta innefattar ett helt ekosystem av mjukvara.

Läs också: Nu kan du bli miljonär om du hittar ett säkerhetshål i Iphone

Men David Brumley som designat den superdator, Mayhem, som vann tävlingen och kammade hem priset på två miljoner dollar är övertygad om att superdatorerna snart är redo.

– It-säkerheten har förlitat sig på människans ansträngingar och det behövs fortfarande men vi har inte gjort tillräckligt för att automatisera, säger han.

Och Mike Walker pekar på att det tog flera decennier innan schackprogrammen lyckades slå människan.

– Automatiseringen går bara åt ett håll – den blir bättre.