Under säkerhetsmässan Defcon demonstrerade två forskare i helgen hur det går till att hacka en datorskärm.

För att lyckas med det har forskarna plockat sönder en Dell U2410-skärm och sett att den skärmkontroll som fanns inuti kan användas för att förändra och logga pixlarna på skärmen.

Därefter lyckades de manipulera pixlarna så att det såg ut som om det i stället för att stå 0 dollar på ett Paypalkonto, stod en miljon dollar, rapporterar IDG News.

Det här är inte ett problem som påverkar specifikt den Dellskärmen. Även andra märken som Samsung, Acer och HP är möjliga att hacka på samma sätt, enligt forskarna.

Läs också: Så kan Game of Thrones lära dig allt om it-säkerhet

Men det är ingen barnlek. För att hitta sårbarheten lade de två forskarna all sin lediga tid under två år på att forska och förstå tekniken inne i bildskärmen.
Svagheten ligger i skärmens firmware, den inbyggda mjukvaran. När den uppdateras så missar man säkerheten, den är väldigt öppen, konstaterar forskarna.

För att komma åt sårbarheten gäller det att komma åt skärmen genom hdmi- eller usb-ingången. När det väl är gjort så går det att potentiellt öppna dörren för attacker, som exempelvis ransomware.

Det skulle exempelvis kunna handla om att lämna ett meddelande fastnaglat på skärmen och be om pengar för att ta bort det. Eller så skulle de kunna spionera på användaren genom att i all tysthet logga pixlarna som genereras.
Forskarna säger sig vilja höja medvetenheten och har lagt ut koden till sitt exeperiment här.