Det låter verkligen för bra för att vara sant men forskare har stort hopp om vad trådlösa sensorer i dammkornsstorlek ska kunna hantera i framtiden. De kallas neuralt damm och har tagits fram av en forskargrupp på Berkeleyuniversitetet I Kalifornien i USA, rapporterar amerikanska Computerworld.

Tanken är att sensorerna ska kunna implanteras i muskler och det perifera nervsystemet, den del av nervsystemet som inte hör till hjärnan eller ryggmärgen. Där ska de kunna hålla koll på hur mycket vi tränar, stimulera hjärnan och musklerna och se hur vissa organ arbetar. Det skulle kunna handla om att behandla inflammationer och epilepsi.

Men forskarna tror att användningen på lång sikt kan bli mycket mer omfattande.

– Jag tror att vi i framtiden kan se en bredare användning av neuralt damm än bara nerver och hjärna, säger Michel Maharbiz, docent i elektroteknik och datavetenskap vid Berkeleyuniversitetet i ett uttalande.

– Att ha tillgång till fjärrstyrning inne i kroppen har aldrig varit möjligt för att det inte funnits något sätt att stoppa in något superlitet superdjupt. Men nu går det att ta ett korn av ingenting och läga det alldeles intill en nerv eller ett organ, din mag- tarmkanal eller en muskel, och läsa av data.

Läs också: Tekniken blir allt bättre på att läsa av hjärnan. Så när kan datorerna läsa tankar?

Enligt universitetet får sensorerna rum i en enmillimeterskub – vilket är ungefär samma storlek som ett sandkorn.

Men forskarna försöker få den att bli ännu mindre – ner till en storlek av en kub där sidorna är 50 mikrometer. Det är ungefär halva bredden av ett mänskligt hårstrå.

Sensorerna drivs av en piezoelektrisk kristall som kan omvandla ultraljudsvibrationer på utsidan av kroppen till elektricitet.

Det ursprungliga målet för projektet har varit att föreställa sig nästa generations gränssnitt mellam hjärna och maskin och att skapa en klinisk teknik som kan fungera enligt Ryan Neely, doktorand i neurovetenskap vid universitet i ett uttalande.

– Om en förlamad person vill kunna kontrollera en dator eller en robotarm skulle den här elektroden kunna implanteras i hjärnan och det skulle kunna fungera i resten av livet, säger han.