Efterfrågan på programmeringskompetens växer 12 procent snabbare än efterfrågan på andra kompetenser enligt en undersökning från det amerikanska marknadsanalysföretaget Burning Glass. De jobb som krävde kodningskunskaper var också bättre betalda. Men då handlade det inte bara om rena programmeringsjobb utan också om programmeringskunniga som arbetade med sådant som dataanalys, design och inom ingenjörsyrken.
Här är tre goda skäl att lära sig koda som amerikanska CIO lyfter fram.
En extra krydda i ditt cv
Alla vill vi känna att vi kan bidra på jobbet, känna att vår kunskap är relevant. Och att kunna koda är en sådan sak som alltid ses som ett extra plus på ditt cv, oavsett om du arbetar inom it eller med något annat.
Det kan handla om att en rekryterare skapar ett enkelt insticksprogram som sparar in två timmar jobb om dagen för företaget. Eller en revisor som skapar ett makro som gör hela avdelningen effektivare.
Du behöver inte ha en examen i datavetenskap för att kunna skapa enkla men effektiva lösmingar.
Läs också: Fem jobbsamtal som kan döda din karriär
Extra knuff för att få unga att koda
Utgår du ifrån att studenter som går ut från datavetenskapliga program har med sig de hetaste kodningskunskaperna i bagaget?
Så behöver det inte alls vara. Det tar både tid och arbete att ändra och modernisera en läroplan och alla är inte på banan ännu.
Det handlar heller inte bara om att kunna programmera, enligt Eric Klopfer, som ansvarar för ett lärarprogram på det amerikanska teknikuniversitetet MIT.
Han ser framför sig en värld där kodning ligger integrerat i alla läroplaner – från matematik och naturvetenskap till samhällsvetenskap. För honom är kodning ett sätt att lära barn hur man visualiserar ett problem och löser dem på nya, kreativa sätt.
– Att tänka datalogiskt handlar om att bryta ner problem till små steg, en kompetens som behövs på nästan alla områden, säger han.
Behåll din konkurrenskraft
Mjukvara har letat sig in i stort sett överallt. Och det innebär att vi också behöver öka vår tekniska kompetens.
Det behöver dock inte betyda att det är dags att kasta in handduken om du redan är en bit in i karriären konstaterar Tim Davis som ansvarar för resurshantering på bemanningsföretaget Kavaliro och pekar på att det finns mycket resurser på nätet I form av gratssajter, användarforum och onlinekurser.
– Att vara aktiv i kodningsvärlden och att fortsätta lära sig ny teknik i takt med att den dyker upp är det bästa sättet att fortsätta vara konkurrenskraftig, säger han.
Ett sätt att kunna sålla i det stora utbudet kan vara att utgå ifrån sitt eget intresse – om du gillar mobila appar, varför inte lära dig just mobilutveckling, eller så föredrar du kanske att bygga sajter och fokusera på användarupplevelsen.
– It-branschen förändras ständigt och ingenting du lär dig kommer någonsin att vara onödigt, så mitt råd är att bara sätta igång, säger Tim Davis.