Nu händer det – världen runt om oss börjar kopplas upp på allvar. Hos amerikanska operatörer har skiftet skett och fler sensorer än telefoner läggs till i näten, skriver IDG News och hänvisar till statistik från det amerikanska telekomanalysföretaget Chetan Sharma. 

Det är framför allt bilar som kopplas upp i en rasande fart. Totalt handlar det om 1,4 miljoner bilar bara under det andra kvartalet i år jämfört med 1,2 miljoner mobiler och 900 000 surfplattor.

Och även om det andra kvartalet aldrig ligger i topp när det gäller mobilförsäljning så är trenden ändå tydlig. Om man tittar på enbart operatören AT&T har det lagts till fler nya bilar än nya mobiler under de senaste sju kvartalen i följd enligt en telekomanalytiker från Chetan Sharma som IDG News talat med.

Läs också: It-säljarna hakar på IoT-tåget

Bakom ökningen av bilar som kopplas upp mot nätet ligger inte i första hand de enskilda bilägarna utan bilindustrin. Det hjälper dem att övervaka bilens skick, uppdatera mjukvaran och lära sig saker som de kan använda när de utvecklar nya bilmodeller.

Bilägarna däremot använder sig inte av uppkopplingen i någon större utsträckning ännu. Ett skäl till det är att de redan har sina mobiler och också kan ta del av data kring sin bil via olika appar.

Förutom bilar börjar en hel del andra saker också kopplas upp på allvar. Det handlar om sådant som containerspårning, styrning av fordonsflottor och applikationer för smarta städer som belysning och parkeringsautomater.