Stockholms it-bransch mår bra just nu. Under andra kvartalet nådde branschen den bästa nivån på två år i Stockholmsbarometern, där Stockholms handelskammare tittar närmare på konjunkturen varje kvartal.

– It-branschen har gått sidledes rätt länge men under det andra kvartalet så ökade antalet anställningar för första gången på flera kvartal, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Det index som används baseras på hur de olika branscherna själva ser på sådant som utvecklingen framåt, efterfrågan, volymer och försäljningspriser.

Men trots att branschen ser ljust på den närmaste tiden framåt så räknar den inte med att det ska komma till fler jobb framöver, behovet är mättat. Detta trots att 64 procent samtidigt uppger att de har brist på personal. Det är bristen på viss kompetens som spökar – fler skulle anställas om det fanns personer med vissa specialkompetenser att få tag på.

Läs också: Striden om talangerna värre än någonsin - så kan det slå mot företagen

– Det hämmar på utvecklingen framåt. Databranschen sticker ut bland andra branscher och är särskilt drabbad av arbetskraftsbrist, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Andreas Hatzigeorgiou
Andreas Hatzigeorgiou.

Han ser med stor oro på regeringens signaler om att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. I september ska en utredning presentera sina förslag.

– Om man ska dra en slutsats av det mer konkret så är risken att det blir värre för it-branschen. Det är just en sådan bransch som behöver få in specialister och kompetens från andra länder.

Läs också: Konkurserna störtdyker – läget ljust också inom it

För att minska kompetensbristen tycker Andreas Hatzigeorgiou att man ska använda sig av de många flyktingar som kommit.

– Det är en grupp som vi bör dammsuga efter kunskaper som databranschen behöver.

På längre sikt ser han det som positivt att programmering nu ska komma in i skolan.

– Det ska införas på prov här i Stockholm redan. Det löser ju ingen omedelbar brist men det är något vi arbetat för att få in, säger han.