Samlade inköp 

I företagsversionen av Windows 10 går det att starta sin egen interna appbutik. Precis som i den vanliga Windows-butiken kan användarna ladda ned både gratisappar och betalprogram. Det senare alternativet blir betydligt enklare att handlägga.

Administratören kan köpa in appar både i enstaka exemplar eller i bulk, och sen distribuera ut dem bland användarna via butiken. En och samma person kan göra alla inköp, ingen av de andra anställda behöver bekymra sig över den biten.

Läs också: Företagare se hit! Detta måste ni veta om Windows 10 Anniversary Update

Företag som kör Windows 10 Enterprise kan som en liten bonus få mängdrabatt på appar och licenser via Windows-butiken. Fast då gäller det att handla i hundratal.

Alla appar på samma ställe

Användarna behöver inte leta i Windows-butikens jättelika bibliotek. Alla nyttoprogram som krävs för att komma igång med jobbet finns samlat i företagets eget skyltfönster.

Licenshantering

Administratören får överblick över apparna, och kan välja att pytsa ut licenser till samtliga anställda eller vissa specifika personer. Och ska en licens flyttas från en person till en annan går det att återkalla den och dela ut den på nytt. 

Manuella uppdateringar

Den admin som inte vill sköta uppdateringarna automatiskt via Windows Update kan istället välja uppdateringar manuellt och själva ställa in när de ska utföras via Windows-butiken. 

Kontroll över företagsdatorerna

Glöm skugg-it. Administratören kan hindra anställda från att logga in på Windows Store, eller blockera så att de bara kommer in på företagets egen privata butik. 

Koppla ned

Windows store for business har ett offlineläge som låter administratören ladda ned skivavbilder av apparna och skicka ut dem via DISM eller ICD. 

Så kommer du igång

För att skaffa Store for business måste du ha ett Azure AD-konto och vara inloggad som global administratör. Därefter kan du tilldela andra inom företag roller och behörigheter.

Läs också: Video: Här är nyheterna som lockar i Windows 10 Anniversary Update

Användarna behöver också ett Azure AD-konto för att logga in på företagets butik, och de måste köra Windows 10 eller Windows 10 Mobile. Till skillnad från Microsofts allmänna appbutik fungerar Store for business alltså inte på Windows 8.1.

En länk till företagets egen appbutik dyker upp i Windows Store så fort administratören lagt till åtminstone en app. Men tänk på att det kan ta upp till tolv timmar från att du lägger till den till att den dyker upp hos alla användare.