HP Inc:s telefoner har sett många operativsystem komma och gå under de senaste åren. Nu bygger företaget en strategi runt Windows 10 Mobile, och i samma veva minskar de sitt beroende av Android. Att sälja budgetversioner av surfplattor och telefoner med den mjukvaran ligger inte i företagets intresse, skriver IDG News.

Budgetversionerna har lagts åt sidan och likaså ytterligare två företagssurfplattor med föråldrad hårdvara och en äldre version av operativsystemet. Företagets chefer säger att framtida produkter ska byggas kring Windows 10 – om de inte ser en kraftig ny efterfrågan på Android.

Läs också: Trots dånet från dödsklockan – så ska HP få fart på pc-försäljningen

HP följer därmed samma väg som konkurrenten Dell som också de valt att flytta fokus från Android till Windows. Några som däremot fortsätter att sälja surfplattor och smarta telefoner för Android är Lenovo.

Målet för HP Inc är enkelt: samla produkterna kring ett enda operativsystem. Inte helt olikt Apple. För det är en stor utmaning att få olika system att smidigt fungera med varandra. Se bara på Samsung: datorer med Windows, surfplattor och telefoner med Android, wearables och smart-tv med Tizen. Samsung lägger fortfarande mycket energi på att pussla ihop de olika delarna. Men sa själva vid lanseringen av Galaxy Note 7 att de gjort framsteg.

Med nya modellen Elite X3 återvänder HP Inc till telefonmarknaden, och enligt plan körs den med Windows 10.

I en intervju säger HP:s vd Michael Park att i den bästa av världar skulle företaget kunna tillverka både Windows 10- och Android-telefoner. Men tillägger att operativsystemet Windows 10 fungerar bättre med företagets strategi för både datorer, virtuell verklighet samt förstärkt verklighet (AR).

Han blundar inte för att Windows andelar på telefonmarknaden är mycket små, 0,7 procent enligt en rapport från analysföretaget Gartner. Vilket kan göra det svårt för hårdvarutillverkaren att få upp försäljningen. Bolaget vill med sin nya modell erbjuda en premieprodukt, med hög marginal, för företagskunder som redan kör Windows 10 i sin jobbdator.

Läs också: Samsungs nya toppmobil låter dig logga in med ögonskanning

Med hjälp av tillbehör och molntjänster säger HP att Elite X3 kan bli en ersättare för datorn. Användare ska kunna köra program som fungerar på både dator och telefon, Universal Windows Apps. Planen är också att de ska bygga in program som stödjer Hololense.

– Vi försöker inte komma upp i samma volym och skala som med Android. Vi siktar på it-avdelningar. Det finns många människor på den företagsmarknaden som inte använder Pokémon Go, säger Michael Park.

Att HP inte vill sälja budgetversioner av surfplattor och telefoner går stick i stäv med Microsofts planer – Windows-tillverkaren presenterade i förra veckan budgetprodukten Stream Notebook, med en prislapp som börjar på 1 600 kronor.