I våras avslutade Försvaret sitt Prio-projekt, i meningen att projektgruppen lades ner och linjeverksamheten tog över systemet. Utrullningen var då till största delen klar.

Projektet tog åtta år att genomföra och totalnotan landade på 3,3 miljarder kronor - ungefär en miljard mer än grundbudgeten.

Affärssystemet utgör nu grunden i Försvarsmaktens it-struktur. Det bygger på SAP och har integrationer med ett åttiotal stödsystem och applikationer.

Läs också: Utlandsstyrkorna leds med skrotfärdig it-plattform – trots beslut om byte händer ingenting

Hittills har IBM varit huvudpartner åt Försvaret, både när det gäller drift och förvaltning samt utrullningen av Prio. Som Computer Sweden tidigare skrivit var Försvarsmakten IBM:s i särklass största kund i offentlig sektor under 2015. Enligt siffror CS tagit fram med hjälp av konsultbolaget Doublecheck köpte Försvarsmakten tjänster från IBM för närmare 700 miljoner kronor under 2015.

Men nästa år löper de befintliga avtalen ut, och därför har Försvarsmakten nu genom FMV gått ut med en ny upphandling av SAP-konsulter.

FMV uppger att de senast den 1 juli 2017 ska ha tecknat avtal rörande it-tjänster på SAP med en leverantör per anbudsområde – som ska bli Försvarsmaktens strategiska partner i co-sourcingupplägg. Detta innebär att Försvarsmakten har kvar ägandeskap och designansvar för Prio, men att de har tillgång till förväntade konsultvolymer och efterfrågade konsultkompetenser. Totalt uppskattas upphandlingen omfatta 70-130 heltidskonsulter.

Läs också: Försvarets SAP-projekt är klart. Det tog 8 år och kostade 3,3 miljarder. Var det värt det?

Anbudsområdena är ekonomi, logistik, HR och tvärfunktionell applikationsteknik.

Sista ansökningsdag för den här upphandlingen är den 15 september och nytt avtal ska alltså vara tecknat första juli nästa år.

Försvaret vill inte kommentera affären, utan hänvisar till FMV som upphandlar tjänsten.