Förra året utsågs till det sämsta året för pc-marknaden någonsin, av analysföretaget IDC. Leveranserna föll under 300 miljoner skeppade enheter för första gången sedan 2008. Detta faktum har präglat processorjätten Intels årliga utvecklarkonferens som pågår just nu i San Francisco.

Intel kan nämligen inte bara stå och se på hur deras huvudmarknad faller samman – och samtidigt konstatera att de missade smartphone-tåget. Under konferensen meddelade Intel att de slutit avtal med den stora konkurrenten på mobilchipp, Arm, och kommer att börja tillverka tio-nanometerschipp med deras processorarkitektur. En möjlighet att nå nya kunder som Apple, men också en kapitulation av rang när det handlar om de egna mobilchippen.

Nästa tåg måste Intel helt enkelt vara på. Därför har konferensen mycket kommit att handla om robotar, drönare och olika virtual reality-prylar.

Läs också: Utmanar Raspberry Pi med ny pyttedator – Joule är Intels nya minsting

Därtill talar Intel gärna om internet of things och datacenter.

– Även om vi är försiktiga när det gäller pc-marknaden så förväntar vi oss tillväxt under 2016, tack vare styrkan inom datacenter, internet of things och programmerbara lösningar, kommenterade vd:n Brian Krzanich den närmsta framtiden, när han la fram bolagets senaste delårsrapport för ett par veckor sedan.

På lite längre sikt handlar det också om virtual reality och under konferensens första dag la företaget mycket kraft på att visa upp sitt Project Alloy – ett headset som ska kunna sammansmälta den ”riktiga” världen med den virtuella. Inom det här området har de också ett samarbete med Microsoft som syftar till att förse Windows 10-enheter med holografisk kapacitet.

Förutom med Microsoft har också Intel en viktig roll i Facebooks Oculus Rift.

Men virtual reality lär inte räcka för att Intel ska återfå sin roll som teknikvärldens mitt. Det här är ett enormt företag. De omsatte 55 miljarder dollar förra året. För att få en stadig tillväxt i framtiden satsar de också på olika typer av internet of things-prylar.

– Det här innebär inte att Intel inte bryr sig om pc:n längre, men det är inom internet of things och datacenter som tillväxten finns, sa analytikern Patrick Moorhead inför konferensen.

Läs också: Intel börjar bygga Arm-chipp – för att närma sig Apple

Om man ser på intäkterna under senaste kvartalet så ökade försäljningen inom datacenter med fem procent medan försäljningen till pc-marknaden backade med tre procent. En utveckling som pågått ett tag nu.

Omställningen från pc till internet of things, datacenter och virtual reality har emellertid varit en smärtsam process för Intel. I våras gjorde de en neddragning på 12 000 anställda, och strax därefter meddelade de att de lägger ner utvecklingen av två nya Atomprocessorer avsedda för smartphones och surfplattor – vilket i praktiken innebär att de överger den marknaden.

Inte konstigt att företaget nu hellre blickar framåt.