Efter 20 år vid rodret är USA till sist redo att ge upp makten över nätets namngivningssystem, DNS. Den första oktober är det tänkt att organisationen Icann ska få kontroll över arbetet de utfört i åratal.

Det är ett efterlängtat besked som kommer efter flera års idogt arbete från organisationen.

– Det är viktigt att ett enskilt land inte längre kan lägga sig i Icann-processen, det har alltid funnits ett hot om att USA ska lägga sig i ett beslut som Icann tar, även om de inte gjort det, säger Patrik Fältström som är forskningschef på Netnod och ordförande i Icanns kommitté för säkerhet och stabilitet.

DNS är ett system som bland annat parar ihop ip-adresser och domännamn. Utan systemet hade du behövt skriva in IDG:s ip-nummer istället för "idg.se" i adressfältet. Den som styr DNS styr också bland annat tillkomsten av nya toppdomäner som när .club, .email eller .guru skapas.

Läs också: Vem ska ha makten över internet? Det här behöver du veta om den infekterade striden.

Icann har i praktiken skött jobbet fotarbetet med DNS länge, men för att få gå in och göra ändringar i katalogsystemets så kallade rotzon krävs formellt sett ett godkännande från USA:s regering, via telekomdepartementet NTIA.

Men 2014 meddelade USA att de var redo att släppa greppet om DNS, om Icann vidtog vissa åtgärder. Och i veckan tillkännagav så NTIA att de ansåg att organisationen är redo att axla ansvaret för katalogsystemet från och med den 1 oktober.

Så hur fungerar Icann i dag? Det är en ideell organisation som omges av ett antal rådgivande grupper som representerar bland annat regeringar, civilsamhället och teknikbranschen.

Kommittén som Patrik Fältström leder är en sådan, och han säger att NTIA:s besked är bevis på att Icann byggt upp en stabil organisation. Annars hade USA aldrig släppt makten.

Så den som surfar på nätet kommer inte att märka någon skillnad, men beslutet är principiellt viktigt menar Anders Hektor som är kansliråd på näringsdepartementets enhet för it-politik och företräder Sverige i GAC, en annan av Icanns rådgivande kommittéer som består av representanter från över 100 länder.

Läs också: USA släpper greppet om internet

– Det viktigaste är att det ökar legitimiteten i styrningen av det globala, gemensamma internet. Hittills har länder som Ryssland kunnat säga att USA sitter på internets "kill switch" och kan styra och blockera i rotzonen efter deras behag, säger han.

Det finns inga bevis på att något sådant ska ha skett, men det är en invändning som inte är möjlig längre när Icann tar över.

Om allt går som det ska får Icann den formella makten den 1 oktober. Det som kan sätta käppar i hjulet är att många republikaner i den amerikanska kongressen motsätter sig beslutet, men än så länge har de inte lyckats sätta stopp för det.