Anklagelserna från Electronic Frontier Foundation, EFF, är inte nådiga. I ett inlägg på organisationens blogg riktar de skarpt kritik mot såväl Microsoft aggressiva lanseringskampanj som hur it-jätten hanterar användarnas integritet.

”Företagets strategi för att användaranpassning har trampat på två grundläggande aspekter av modern datateknik: användarnas egen valfrihet och integritet. Det tycker vi är fel”, skriver EFF.

Windows 10 började rullas ut sommaren 2015. Under det senaste året har Microsoft på olika sätt försökt få användarna att uppgradera sina datorer. Från påminnelser via Windows uppdateringsverktyg, till att bli en rekommenderad uppdatering och en del av mer eller mindre nödvändiga säkerhetsuppdateringar. Metoder som inte har uppskattats av alla användare.

Läs också: Bugg i Windows 10 får hela datorn att hänga sig

EFF tycker att företaget lekt en katt och råtta-lek med användarna när de gjort det svårare och svårare att undvika uppdateringen. Metoderna har enligt EFF varit både oärliga och vilseledande, och inte respekterat att användarna själva borde kunna välja vilka installationer som ska göras.

EFF grundades 1990 och är en oberoende organisation som arbetar med integritet och civilrättsliga frågor på internet. Och det är just hur användarnas integritet hanteras som de ser mest allvarligt på. Organisationen anklagar Microsoft för att helt bortse från användarnas integritet. Detta genom att bland annat skicka tillbaka stora mängder data till Microsoft, mer än tidigare gjorts.

”Ett viktigt problem med Windows 10 är den telemetriska data som företaget tar emot. Medan Microsoft hävdar att de aggregerar och anonymiserar informationen, så har de inte förklarat hur de gör. Microsoft säger inte heller hur länge informationen sparas, istället ger de bara en generell tidsram”, skriver EFF.

EFF är inte de enda som riktat anklagelser mot hur Microsoft hanterar användarnas information i det nya operativsystemet. Tidigare i sommar riktade franska motsvarigheten till Datainspektionen, CNIL, skarp kritik mot hur företaget hanterar personuppgifter. Orsaken är att surfbeteenden kartläggs och att de lagrar för mycket personliga data, utan användarens godkännande.

Läs också: Microsoft lovar fler uppdateringar av Windows 10 nästa år

Microsoft har i ett mejl till nyhetssajten Zdnet bemött anklagelserna: Kundernas integritet är en viktig fråga för Microsoft och företaget säkerställer att kunderna får rätt information och verktyg för att fatta nödvändiga beslut, enligt en talesperson.

Talespersonen skriver också att de lyssnar på återkoppling från användarna och att det påverkat uppgraderingsprocessen. Samt att inget tidigare operativsystem visat på så hög andel nöjda kunder.