Den världsberömda prestigestiftelsen World economic forum listar varje år vad de kallar ”Topp 10 nya tekniker”. Nu när årets lista släpps är somliga av de hetaste teknikerna inom områden som miljöteknik eller medicinteknik. Det handlar om nästa generations batterier för att lagra överskottsenergi, lösningar för att medicinforskare ska kunna använda chipp i stället för mänskliga organ i sitt arbete, utveckling av tvådimensionellt material och solceller gjorda av perovskitmaterial.

Men nästan hälften av teknikerna är it.

Hit kan räknas blockkedjor – mest känt för att ligga till grund för kryptovalutan bitcoin, men som har ett bredare användningsområde än så. Tekniken fungerar ungefär som en loggbok där alla transaktioner sparas och går att spåra.

Läs också: Det går bra för it-jättarna - här är områdena som växer snabbast

”Blockkedjetekniken är en öppen, global infrastruktur på vilken annan teknik eller andra tillämpningar kan byggas, och som möjliggör för människor att kringgå traditionella mellanhänder och därmed sänka eller eliminera transaktionskostnader”, skriver World Economic Forum i rapporten.

Självkörande bilar finns så klart med på listan – här går utvecklingen snabbare än vad man tidigare trott, enligt World Economic Forum. Google och andra företag har som bekant testat självkörande bilar under flera år nu, med goda resultat. Allt smartare och mer avancerade sensorer, gps:er, kartor och system för bromsning, styrning och acceleration skyndar på utvecklingen.

Användandet kommer att öka gradvis, genom allt mer avancerade säkerhetssystem och bekvämlighetsanordningar.

Artificiell intelligens är en annan teknik på listan. Mer specifikt talas det om öppna AI-ekosystem. Genom att länka samman olika tekniker går det att bygga kraftfulla digitala assistenter. Ett ekosystem av öppen artificiell intelligens kan koppla samman mobila enheter, datorer, meddelanden, kontakter, ekonomi, kalendrar, arbetsfiler, termostaten i sovrummet, bilen på uppfarten med mera, med mera. Detta skapar möjligheter för högre produktivitet och bättre hälsa ”för miljontals människor inom de närmaste åren”, konstateras det i rapporten.

Ytterligare en teknik som är med på listan är vad World Economic Forum kallar Internet of nanothings. Det är förstås en vidareutveckling av internet of things, fast med mindre sensorer som kan kopplas upp mot nätet.

IoT-utvecklingen innebär att termostater, bilar och låsanordningar kopplas upp mot nätet. Nya IoT-prylar lanseras nästa dagligen – och analytiker tror att upp till 30 miljarder prylar kommer att vara online 2020.

Läs också: Hetast i höst: Här är it-prylarna grossisterna laddar lagren med

Men forskare har börjat krympa sensorer så att de blir tillräckligt små för att till exempel implementeras i den mänskliga kroppen. Det här är första steget mot vad World Economic Forum kallar internet of nanothings.

Här är samtliga tio tekniker på listan:

  • Nanosensorer och Internet of nanothings.
  • Nästa generations batterier.
  • Blockkedjor.
  • Tvådimensionellt material.
  • Självkörande bilar.
  • Organs-on-chips
  • Solceller gjorda av perovskitmaterial
  • Öppna AI-ekosystem
  • Optogenetik (att styra nervceller med ljus).
  • Tekniska system för metabolism.

World Economic Forum är en ideell stiftelse som är mest känd för den årliga konferens i Davos i Schweiz. Där samlas några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.