Ett antal välkända program har varit synonymt med kontorsarbete de senaste decennierna. Word, Excel, Powerpoint, Outlook. I 20 år har det å ena sidan gjort jobbet lättare för miljontals människor. Å andra sidan har en stor andel också slitit sitt hår i ren förbannelse över krånglade mjukvara.

Men i dag finns det betydligt fler verktyg för att koppla ihop och koppla upp sin arbetsplats. Infoworld har kikat närmare på några av förändringarna som påverkat, eller kommer att påverka, våra digitala kontor.

Officepaketets nystart är bara början – förhoppningsvis
Gå fem, sex år tillbaka i tiden så var experter beredda att döma ut Microsofts Officepaket och Exchange. De mobila versionerna av mjukvaran höll inte måttet. Inte heller funkade programmen särskilt bra i Mac-datorer.

Men något har hänt de senaste 18 månaderna. Inte bara har Microsoft byggt om apparna, de är också på god väg att förbättra Mac-versionerna. Mer lätthanterligt, både när det gäller att skapa nya dokument, redigera och läsa. Outlook ligger fortfarande lite efter och fungerar inte så bra på plattformar som inte tillhör Microsoft. Men med hjälp av öppna api:er vill företaget öppna upp plattformen för appar utanför familjen.

Läs också: Dags att börja med Slack? Här är 7 tips från proffsen

Förhoppningarna nu är att Outlook en dag ska fungera lika bra som de inbyggda mejltjänsterna i IOS och Android. Och att grundläggande funktioner som blockering av e-post och Outlooks gruppfunktioner fungerar på Mac.

Att få detta att fungera är oerhört viktigt för Microsoft. Deras plattform är visserligen fortfarande navet på många arbetsplatser. Men de verktyg som används måste flyta sömlöst genom hela it-miljön.

Om Microsoft inte bytt strategi och börjat bygga om sina appar och börjat fokusera mer på samarbete, då kanske kontorsvardagen varit betydligt mer splittrad. Olika program på olika plattformar, för olika operativsystem och funktioner. I en vrå: Office och Outlook. I den andra: Iwork, Mail, Calander och de andra programmen för Mac OS och IOS. Och i ett tredje hörn: Gmail och Google Apps. Samt epost i webbläsaren. Tack för att vi slipper det.

Samarbetsverktyg – kontoret kräver mer än Office
Ett företag använder en rad olika tjänster och produkter för att få arbetsdagen att flyta smärtfritt. En lång rad verktyg för att underlätta samarbeten finns tillgänglig: konferenssamtal, gruppchatt och fildelning.

Microsoft har en egen samling verktyg, men de funkar inte sömlöst över alla plattformar och opeatitvsystem. De har visserligen ordnat så Sharepoint fungerar på IOS och företags-Skype på Mac OS, IOS och Android. Men enligt Infoworls tester är det fortfarande lite av lapptäcke och verktygen måste förbättras för att arbetet ska flyta helt smärtfritt mellan olika miljöer.

Läs också: Så här blir du ännu effektivare i Office 365

Här finns ju dock andra alternativ. Slack har nått stora framgångar och är för många företag chattverktyget framför andra mellan medarbetarna. Det fungerar på alla plattformar och har stöd för flera användbara integrationer. Och det går att prata anonymt. En liknande tjänst är Atlassians Hipchat.

Välkända molnlagringstjänster som Box och Dropbox fortsätter att leverera erbjudanden som företagen är nöjda med. Och det gör att Microsoft håller sig på tårna med sina egna lösningar Onedrive och Sharepoint.

Men Microsoft har även en del att lära av Google Drive. Det är lätt att dela med sig och strävar mot att hålla en modern linje för samarbetstjänsten. Dock krävs fortfarande webbversionen för att komma åt redigeringsverktygen.

Ett mejl – olika plattformar
Många har vant sig vid att med enkelhet börja skriva ett mejl på datorn och på bussresan hem fortsätta på surfplattan. Eller att skicka sms från datorn. Här är Apple ledande på att synka de olika enheterna. Och tidigare var Iworks i täten som kontorsverktyg i mobilen. Men Microsoft är på väg att komma ikapp, Office funkar på alla stora plattformar nu: Windows, Mac OS, IOS och Android. Men Apple har en sak som Microsoft saknar: Handoff och Continuity, tekniker som gör att appar kan jobba tillsammans, från en plattform till en annan.

Det har blivit betydligt lättare att koppla ihop enheter med varandra med wifi eller bluetooth och på så sätt låta processer och information gå mellan dem. Tekniken används i dag för att köra konferenssamtal via Apple TV och Google Chromecast. Men det har också tagit död på annan teknik, som dockor till mobilen för att koppla ihop den med datorn.

Ny hårdvara i nya kontor
Det är inte bara mjukvaran som är ny på det digitala kontoret. Så även maskinerna den byggs in i. Nya prylar tas fram och gamla görs om. Som den bärbara datorn, både Google och Microsoft har tänkt om kring dess funktioner efter surfplattans intåg. Se bara på Surface Pro och Chromebook.

Starten kunde varit bättre, men hybriden har vuxit till sig och tycks finnas sin plats på marknaden. Även Apple har filat på en egen version, i form av Ipad Pro. Och detta mellanting kan vara början på det digitala kontorets verkliga utveckling.

Det har funnits mycket användbara appar, både för smarta telefoner och surfplattor. Men för just traditionella kontorsuppgifter har tjänsterna upplevts som begränsade. Här kan hybriden erbjuda en bättre lösning, ett steg mot det bästa av två lösningar.

Det nya digitala kontoret är på väg att ta form på allvar. Nya tekniker fogas samman och kopplas ihop med kraftigare uppkopplingar och användarvänliga produkter.