Öppen källkod äter sig in på företagen och myndigheterna. Enligt den stora globala undersökningen Open Source jobs report i våras uppgav 59 procent av de 400 chefer som deltog att de har definitiva planer på att anställa personal med kompetens inom öppen källkod.

Men det finns ett hinder mot öppen källkods framfart – och det är kompetensbristen. I alla fall är det slutsatsen från det stora eventet Open source is eating the world förra veckan, rapporterar IDG News.

Deltagarna var överens om både om att öppen källkod lyckats ta sig in på företagen, men att kompetensförsörjningen är det största hindret för fortsatt framgång.

Läs också: Det lönar sig att vara öppen – open source en fördel i karriären

Martin Percival, som är senior lösningsarkitekt på Red Hat, sa under konferensen att en nyckel för företagen för att lyckas hitta kompetenta utvecklare är att skapa en öppen källkodskultur i organisationerna.

– Företagen använder också det faktum att de har ett utvecklingsteam internt mer och mer som ett sätt att attrahera de mest lovande talangerna. De som kommer ut från universitetet vill alla först och främst till Google, men de tar ju inte in alla. De behöver någonstans att jobba. Och för att attrahera dessa använder sig företagen också av interna öppen källkodsgrupper.

Anders Liling som är vd på Redpill-Linpro tror att den nordiska marknaden ligger längre fram vad gäller open source än den brittiska. Han håller bara delvis med om att kompetensförsörjningen skulle vara ett problem här.

– Både och, kan man säga. När det gäller strukturella produkter som Linux så kan väl alla som arbetar med infrastruktur det i dag. Inte heller när det gäller databaser och mellanprogramvara upplever jag att det finns några problem med kompetens. Däremot när det kommer nya plattformar, då kan det naturligtvis ta tid innan man arbetat upp kompetens inom dessa – men det är ju inte speciellt för open source.

Läs också: Därför omfamnar svenska industriföretag öppen källkod

– Jag tycker snarare att kompetensuppgyggnaden går snabbare inom open source om det är en ny produkt eller plattform som får stor spridning.

Anders Liling säger att Norden tillsammans med Tyskland och Frankrike traditionellt brukar sägas ligga långt framme inom det här området, medan Storbritannien släpar efter.

– Men överlag går det snabbare att hitta och bygga kompetens inom open source i dag. Det finns inga tveksamheter kring open source längre. Dessutom har ju till exempel Kammarkollegiet gått ut och sagt att de vill ha mer öppen källkod i myndigheterna – vilket gjort att det här har skyndats på ytterligare. Så i många fall går det fortare att hitta kompetens inom open source-världen än inom den propreitära.