När konferensen Hot Chips i Cupertino i Kalifornien drog i gång i går passade IBM på att lägga beslag på rampljuset. Jätten avslöjade detaljer om processorn Power9 som ska komma nästa år.

Powerprocessorerna som såg dagens ljus 1990 har fört en tämligen tynande tillvaro under flera år. Mest väsen har de gjort av sig som motorn i den IBM-dator som gjorde succé i tv-frågesporten Jeopardy. Annars är det ingen processorarkitektur som används särskilt flitigt numera.

IBM strategi med Power9 är att erbjuda verkligt brutala prestanda och det ska göras med hjälp av en modulär arkitektur. Tanken är att kunna bygga ut Power9 med olika typer av hjälpprocessorer (FPGA, GPU, ASIC, se faktaruta), förutom de upp till 24 processorkärnor som finns i Power9. Ett exempel på en tillämpning som kan dra nytta av hjälpprocessorer är maskininlärning.

Läs också: Här är världens första 1000-kärniga processor

Möjligheten att utnyttja hjälpprocessorer på ett effektivt sätt fås med bussen PCI-Express 4.0 som erbjuder en bandbredd på gigatransfers per sekund. Power9 kan också använda Nvidias överföringsteknik Nvlink 2.0 för koppling till grafikprocessorer.

Till en början kommer Power9 att användas i servrar från IBM, med prislappar från cirka 50 000 kronor och uppåt, skriver IDG News. Framtiden får utvisa om Power9 också kommer att sitta i billigare servrar, till exempel från kinesiska tillverkare. Det är numera i alla fall möjligt, tack vare organisationen Openpower Foundation.

IBM planerar också att licensiera ut Power9-designen. Det kan komma att innebära att fristående tillverkare gör anpassade varianter av Power9. I dagsläget gör Suzhou Powercore Technology processorer baserade på äldre Powerspecifikationer. För närvarande arbetar Google och Rackspace för fullt på en serverarkitektur baserad på Power9.

Läs också: Nasa-veteranens företag släpper 256-kärnig superprocessor

En sak som är klar är i alla fall att Power9 inte är avsedd för persondatorer. Det är servrar och superdatorer som gäller. Bland annat planerar det amerikanska energidepartementet att använda Power9 i en superdator som ska bli klar 2018.

Fakta

FPGA står för field-programmable gate arrays, GPU för graphics processing unit och ASIC för application-specific integrated circuits.