Om du vill sticka ut som utvecklare är det troligtvis smartare att bredda sina färdigheter inom oväntade områden, än att lära sig Javas klassbibliotek utantill. Här tipsar Infoworld om tio saker att tänka på.

1. Blogga

Starta en blogg och skriv inlägg oftare än en gång per månad. Gör lite research innan du skriver och fila på formuleringarna. Använd metoder som du fått lära dig, som att göra en disposition, och kolla stavning och grammatik. Korta ner dina alster, även om det är jobbigt.

2. Satsa på öppen källkod

Tro inte på lögnerna om öppen källkod. Se till att den öppna kod du skriver stämmer överens med den typ av jobb du vill ha. Bestäm dig för om du vill skapa enklaste möjliga lösningar till svåra problem, eller komplicerade lösningar till enkla problem?

3. Byt jobb lagom ofta

Byt inte jobb var sjätte månad eller vart tionde år. Å ena sidan är ett cv som visar att du hoppat runt mycket inte bra. Å andra sidan är det lätt att tappa farten och bli en del av inredningen om du stannar för länge. Begränsa dig inte till att jobba med en teknikstack, på ett sätt.

Läs också: Anställa en stjärnutvecklare eller en medelmåtta? Svaret är inte självklart.

4. Kolla in nyheter – men gör praktiska val

Ruby kanske är ditt favoritspråk, men det ger inte lika bra betalt som Java, i medeltal, och marknaden är mindre. Det här kanske inte alltid stämmer, men det är värt att undersöka hur det ligger till. Och häng inte kvar med gammal teknik så länge att du blir en framtida motsvarighet till en Cobol- eller Powerbuilder-programmerare.

5. Skriv begriplig dokumentationen

Inled alltid dokumentation med en sammanfattning som alla inblandade kan begripa. Detaljerna kan du ta efter det. Fråga dig vad en stressad chef behöver veta, för det mesta hur det verkligen går i ett projekt och vem som kan avsluta det. Svara på de frågorna, det lönar sig för dig.

6. Var kortfattad

Folk som vet vad de pratar om brukar fatta sig kort. Försök alltid sammanfatta det du vill säga. Detaljer är viktiga, men ladda inte varje mening med dem och undvik hajp. Beskriv ekonomiska realiteter, gärna med tydliga diagram. Om du klarar av de här sakerna kommer du att utmärka dig jämfört med renodlade kodare.

7. Lär dig ge presentationer

Lär dig att tala inför publik. Gör så mycket efterforskningar inom ett ämne att du blir en expert. Och se till att dina presentationer är åtminstone lite underhållande. Det kan krävas att genomgå en del pinsamheter för att lyckas, men en utvecklare som kan förklara saker på ren svenska kommer alltid att ha en fördel under löneförhandlingar.

Läs också: Kompetensbrist hindrar öppen källkod på företagen – men Sverige ligger bra till

8. Var realistisk

Du kanske gillar Erlang, men var realistisk, efterfrågan på Erlang är inte så stor. Visst bör du kunna mer än ett språk och känna till en del nya tekniska lösningar, men undvik en inställning som att ”jag kodar bara om det är i Erlang”. Visst kan det löna sig att vara specialiserad, men det kan också vara en begränsning, speciellt när efterfrågan minskar inom specialiseringsområdet.

9. Lär dig nischade verktyg

Ta dig tid att förstå några verktyg som de flesta andra inte behärskar. Om du väljer rätt verktyg kommer du att vara effektivare än dina kollegor. Och lista ut oväntade sätt att använda verktygen, det kommer att få dig att se ut som ett geni.

10. Var ödmjuk

Det här är den mest sällsynta egenskapen för utvecklare. Berömmelse bland utvecklare är flyktig, det är ditt senaste projekt som är det viktigaste. För att använda en sportklyscha: Man är inte bättre än sin senaste match.