IDC spår en explosion av så kallade 2-i-1-datorer (hybriddatorer), det vill säga datorer där det går att ta bort tangentbordet och i stället använda den som surfplatta, fram till 2020.

Hos IDC ingår 2-i-1-datorerna i statistiken för surfplattor, och medan den klassiska surfplattan minskar är det den nu så populära datorformen som ska stå för tillväxten. Under 2015 låg försäljningen på 16,6 miljoner enheter. 2020 förväntas den siffran vara 63,8 miljoner.

Och redan nu börjar försäljningsökningen göra stora avtryck på den svenska marknaden. Och det är konsumenterna som går i bräschen.

Läs också: En hybrid som jobbdator? Här är 10 alternativ till Microsofts Surface Pro

Mark Hammarberg, försäljningschef Data på Elgiganten, säger att sortimentet och antalet modeller kedjan har i butiken formligen har exploderat under året. Och det syns tydligt även i försäljningen. Han anger inte några exakta tillväxttal, men säger att trenden är minst sagt tydlig.

– Vi ser utan tvekan att det ökar med mer än 50 procent jämfört med föregående år under de senaste månaderna, säger han.

Givetvis är det utökade sortimentet en av förklaringarna, men som vanligt när det gäller hemelektronik är pris en tungt vägande faktor också.

– De har hamnat mer i den vanliga prisklassen. Det har varit lite dyrare förut än vad det är idag, konstaterar Mark Hammarberg.

Så det är priset som är den stora förklaringen till att det har skjutit fart?

– Det är en av orsakerna. Men vi ser också att folk tittar mycket efter andra komponenter som bra batteri och bra skärm. Folk tittar mer i dag på vad som är bra för deras behov i stället för att det måste vara den senaste processorn.

Läs också: Bristol Ridge gör debut i hybriddator från HP – AMD:s svar på Intel Skylake

Den tydliga 2-i-1-trenden på konsumentmarknaden är dock betydligt blygsammare på företagssidan. I den världen är det fortfarande standard-pc:n som regerar. Mats Löwnander, hårdvaruchef på Atea, kommenterar utvecklingen av 2-i-1-datorer så här:

– Mot konsument tror jag säkert att det börjar ta fart. På företagssidan kan vi se att det är en del kunder som har börjat ta in det i sortimentet.

Men ni ser ingen gigantisk ökning?

– Det är klart att andelen ökar. Nu börjar det snart bli ett mätbart segment.

Men det är fortfarande standard-pc som gäller?

– Ja, det är där vi fortfarande ser att de stora volymerna ligger.

Och just det är kanske det tydligast talande beviset på att 2-i-1-datorn inte är företagsmarknadens viktigaste produkt, att den fortfarande inte har börjat mätas specifikt.

– Vi har inte ett eget segment för det i mätningen, de går som laptop i dag. Surface är enkelt att mäta och den börjar sakta ta en liten del av marknaden. Men det är fortfarande bara ett par procent av totalen. HP och Lenovo har också sina varianter, och även där börjar det synas lite, säger Mats Löwnander.