I onsdags lanserade Microsoft en kampanj med förmånliga erbjudanden till dem som byter ut VMwares virtualiseringslösningar mot Microsofts. I torsdags lanserade Red Hat version 4 av företagets virtualiseringsplattform, med ett klart uttalat mål att locka VMware-kunder. Vad säger VMware om det här?

VMwares Sverigechef Per Gustafsson vill i alla fall inte prata servervirtualisering:

– Vi passerade servervirtualisering för åtta nio år sedan. I dag erbjuder vi olika typer av lösningar. Ibland är vi relevanta, ibland inte, säger Per Gustafsson.

Hans budskap är att VMware i dag erbjuder plattformar för alla olika typer av arkitekturer, med eller utan virtualisering. Ett exempel är att en kund kanske inte kör applikationer på VMwares plattform, men att företagets lösning för säkerhetsvirtualisering används. Enligt Per Gustafsson ligger VMwares fokus i dag till stor del på automatisering av it-drift.

Läs också: Microsoft tar till storsläggan för att sno kunder från VMware

Men servervirtualisering är trots allt det som VMware ofta förknippas med och ett område som man är verksam inom. Det handlar om en etablerad teknik där utvecklingen inte går lika snabbt framåt som tidigare, vilket innebär att leverantörer oftare konkurrerar med pris:

– Jag kan utan tvekan säga att vår virtualiseringsplattform är minst 50 procent billigare än VMwares. Vår produkt i sig är gratis och vi tar betalt för support, säger Ted Schönbeck, teknikchef på Red Hat i Sverige.

Den jämförelsen faller inte i god jord hos Per Gustafsson som ifrågasätter vad man tar betalt för och vilken funktionalitet som erbjuds. Kontentan verkar vara att kunder som vill göra punktinsatser på att sänka kostnader för servervirtualisering kan komma billigare undan med alternativ till VMware. Men frågan är om det är ett rimligt sätt att göra kalkyler i dag.

Per Gustafsson
Per Gustafsson, VMware.

Så långt virtualiseringsmarknaden. Det teknikområde som i dag konkurrerar med, och ofta är ett komplement till, servervirtualisering är containerteknik, främst Docker. Framsynta utvecklare som gör molnapplikationer baserade på mikrotjänster strävar ofta efter att ta bort virtualiseringslagret helt och i stället köra containrar direkt på servrarna.

– Vad många kanske inte vet är VMware har lösningar både för att köra containerapplikationer och andra lösningar separat, och för att köra dem på samma plattform, säger Per Gustafsson.

Han säger att VMware är helt neutrala vad gäller kundernas teknikval och att man fokuserar på att erbjuda tillförlitliga plattformar med bra administrationsverktyg. Att en del utvecklare säger att de vill bort från VMwares lösningar till containerarkitekturer kommenterar han så här:

– Vad är det ni vill ha bort, ni vet inte ens vad vi gör?

Läs också: Tre tungviktare gör gemensam satsning på Docker

Red Hats Ted Schönbeck målar upp en bild av gammalt och nytt, vad gäller virtualiserade miljöer och containermiljöer:

– Det är svårt att migrera lösningar. En lösning är att köra nya applikationer i containrar och fortsätta att köra gamla i virtuella maskiner. Men på sikt äter containrarna upp de virtuella maskinerna.

Det är i alla fall tydligt att VMware känner flåset nacken. Redan i januari i år meddelade man att man gör sig av med 800 anställda och ställer om från traditionella produkter för virtualisering till lösningar för att hantera hybridmoln.

Nu är frågan hur mycket av VMwares traditionella virtualiseringsintäkter som Microsoft och Red Hat lägger beslag på, om några.

– Det är inget speciellt med att det finns konkurrens, säger Per Gustafsson.