Fyra tidigare anställda vid Hewlett Packard har lämnat in en stämningsansökan mot HPE och HP Inc, där de hävdar att de blivit utsatt för åldersdiskriminering – i samband med de stora neddragningsprogram som it-jätten genomfört de senaste åren.

De fyra anställda förlorade sina jobb och hävdar att tjänsterna istället gavs till yngre personer. De var anställda på HP, men ärendet riktar sig mot HPE och HP Inc, som företaget delades upp i förra året. Det skriver Wall Street Journal. Dessutom vill de fyra föra en grupptalan på uppdrag av andra före detta HP-anställda som var 40 år eller äldre under tiden som de tvingades gå.
Representanter för företagen dementerar diskriminering av äldre anställda.

Läs också: Google avvisar åldersdiskriminering - "policy förbjuder all diskriminering"

I stämningsansökan som lämnats in i Kalifornien citeras Meg Whitman, som då var chef för HP och nu på HP Enterprise, där de hävdar att Whitman indikerar att hon vill ha en större andel yngre anställda på företaget, särskilt inom verksamheten för företagstjänster. De hävdar att hon ville se en organisation som var mer som en pyramid med många yngre anställda i grunden, i stället för en diamantformad med en ”utbuktning” av medelålders anställda i mitten.

"Vi arbetar mycket hårt för att kalibrera och omforma vår personalpyramid så att den mer ser ut som en klassisk pyramid som du bör ha i alla företag, särskilt inom företagstjänster”, sade hon under ett analytikermöte 2013, enligt stämningsansökan.

Läs också: De ska ta vid efter pensionärerna – här utbildas nästa generation i stordatorer

En talesperson för Hewlett Packard Enterprise skriver i ett e-postmeddelande till Wall Street Journal att företaget har ett långvarigt engagemang för principerna om jämlik personalpolitik. "Beslutet att genomföra en personalminskning är alltid svårt, men vi är övertygade om att våra beslut var baserat på legitima faktorer och inte ålder."