Just nu pågår VMwares stora konferens VMworld i Las Vegas. Nyhetsflödet därifrån kan tolkas på flera sätt. Man kan tycka att det råder en brist på stora produktlanseringar på konferensen, men då följer man nog inte med sin tid.

Vad VMware försöker göra är att placera sig som spindeln i nätet vad gäller moderna it-arkitekturer. Det är man långt ifrån ensam om, men har en fördel i en stor närvaro med etablerade traditionella lösningar för virtualisering av olika typer. VMware har, ursäkta vitsen, en plattform att bygga utifrån.

VMware försöker bli den stora agnostiska leverantören som erbjuder lösningar för drift, administration och, framför allt, automatisering. Och det oberoende av vilka molnplattformar (Amazon, Microsoft, IBM, etcetera) en kund använder.

Läs också: Fri jakt på VMware – därför är den forna dominanten ansatt från alla håll

Och oberoende av om kunden förlitar sig på traditionell servervirtualisering, eller andra typer av virtualisering, eller om kunden hänger sig åt containerbaserade arkitekturer. Eller både och.

Det är i alla fall planen. Och VMware har som sagt en stor fördel i en stor etablerad bas som utgår från att företagets traditionella virtualiseringsprodukter används av väldigt många företag.

Vad har man då gjort på konferensen i Las Vegas? En hel del:

  • Cloud Foundation som är en ”mjukvarudefinierad datacenterplattform” för att hantera en diversifierad uppsättning moln (olika privata och publika moln, alltså hybridarkitekturer).
  • Cross-Cloud Services som är tjänster för att göra samma sak. VMware framhåller bland annat möjligheten att få kontroll på kostnader.
  • Utökat samarbete med IBM kring hybridmoln.
  • Det öppna projektet Harbor för att göra containerplattformen Docker mer lämpad för företagsanvändning.
  • Michael Dell utlovar nyckelfärdiga lösningar med hårdvara och mjukvara med komponenter från Dell, EMC och VMware, alltså från de ledande företagen i den nya koncern som ska finnas formellt från och med nästa vecka. 

Lägg till det existerande VMwareprodukter och vi har ett intressant sortiment.

Finns det några problem? Främst två.

För det första att VMware i dag uppfattas som en leverantör av omoderna och tungrodda plattformslösningar av många, främst av utvecklare som vill ta den allra modernaste tekniken, läs Docker, i bruk.

Det kanske är en orättvis bild av VMware, men faktum kvarstår att det pågår en hel del projekt som går ut på att överge traditionell servervirtualisering till förmån för mer lättviktiga lösningar. Det innebär att man försöker avveckla VMwarebaserade lösningar. Sedan må det vara hänt att VMware också har mer moderna alternativ. Faktum kvarstår ändå, VMwareteknik ses av många som den teknik som man vill lämna.

Läs också: Microsoft tar till storsläggan för att sno kunder från VMware

För det andra har VMware ett flertal formidabla motståndare i kampen om att bli den allomslutande, teknik- och plattformsagnostiska leverantören av produkter och tjänster för modern och i hög grad automatiserad it-verksamhet. Alla vill ha den positionen. Till exempel Microsoft, Amazon och Oracle jobbar för högtryck för att nå den.

En sak är säker, VMware kommer inte att nå den position på marknaden som man själva tycker att man förtjänar, baserat på de produkter och tjänster som finns i sortimentet. Med det sagt har VMware, uppbackat av Dell och EMC, ändå ett bra läge att nå stora marknadsandelar vad gäller lösningar för it-drift.

VMware lär inte blir mer än en leverantör i mängden. Men det kanske är gott nog.