Bara några dagar innan Apple väntas täcka av sin nya Iphone så kommer analysföretaget IDC med en dyster prognos över smartphoneförsäljningen i världen.

1,46 miljarder telefoner väntas försäljningen landa på för helåret 2016, vilket skulle innebära en årlig tillväxt på bara 1,6 procent (jämfört med 10,4 procent förra året). En i princip obefintlig tillväxt alltså, och ett tydligt tecken på att smartphoneförsäljningen nått sitt tak – åtminstone för tillfället.

Det här är visserligen ingen blixt från klar himmel.

När Apple rapporterade för sitt senaste kvartal i slutet av juli svek Iphoneförsäljningen. Totalt såldes 40,4 miljoner enheter – vilket kan jämföras med 47,5 miljoner motsvarande period förra året.

Men förhoppningen har varit att nästa Iphone skulle bli en injektion på marknaden och därför var det många som drog öronen åt sig när Apple kallade till event nästa vecka, den 7 september för att vara exakt.

Läs också: Bakslag för Samsung i höstens stora smartphonestrid - Galaxy Note 7 blir försenad

Det ska dock påpekas att det fortfarande är oklart vad det är som lanseras under eventet nästa vecka. Men de flesta verkar utgå från att det är en ny Iphone. Det talas om en uppdaterad telefon där en del av nyheterna ska vara att Apple höjt minimilagringen till 32 gigabyte och att hörlurskontakten ska ha tagits bort.

En som kommer att följa eventet direkt är återförsäljaren Macforums vd Martin Barregård.

– Det är klart att det här är en viktig produkt, säger han. Med de upplägg vi har både när det gäller företag och konsument, så är uppgraderingspotentialen ganska stor nu. Så vi är förväntansfulla inför nästa vecka.

Den vikande Iphoneförsäljningen har dock inte Macforum märkt av på den svenska marknaden.

– Nej, tittar man på hur mycket de sålt av Iphone 6, 6S och även äldre modeller så har det ju totalt varit en fantastisk utveckling. Jag tycker tvärtom att vi ser allt fler företag som standardiserar på Iphone. Så från en svensk horisont så ser jag inte det.

Här i Sverige vill ingen av Apples distributörer uttala sig om vad de tror väntar nästa vecka. På elektronikkedjan Elgiganten svarar produktchefen inom telekom Mikael de Basson så här om vad han tror om efterfrågan på en ny Iphone:

– Eftersom vi i nuläget inte vet vad som presenteras i nästa vecka så lägger vi allt fokus på försäljningen av de modeller vi har idag. Men Apples produktlanseringar blir alltid väldigt uppmärksammade och det finns en hel del Apple-fantaster där ute som alltid vill vara först med de senaste modellerna.

– Det är ändå en svår fråga att svara på eftersom vi inte vet om det är en ny Iphone som lanseras och i sådant fall vad den kommer att heta, hur den kommer att se ut och vilka specifikationer den kommer att ha.

Läs också: Samsungs nya toppmobil låter dig logga in med ögonskanning

Inte heller på Elgiganten säger de sig ha märkt av den vikande Iphoneförsäljningen senaste kvartalen.

– Vi känner inte igen oss i det. Vi har haft en ökad försäljning av Iphone vilket lett till att vi just nu har dålig tillgång på Iphone 6 och Iphone 6S. Kommer det en ny modell så kommer det att gasa på försäljningen ytterligare, både för den nya modellen och för de äldre modellerna som då kanske når nya prisnivåer.

IDC tror dock inte att Iphone 7 räcker för att på kort sikt bryta den negativa trenden för Apple. I rapporten skriver analysföretaget att det förväntade avlägsnandet av hörlursjacket och en förmodad grundlig hårdvaru-uppfräschning under 2017 bidrar till den första helårsminskningen av Iphone-leveranser under 2016. Totalt tror de på en minskning på 12 procent under helåret.

Först under nästa år förväntar sig IDC att Iphone-försäljningen tar fart igen.