Emric verkar inom området som kallas fintech, det vill säga finansiell teknik. De utvecklar en mjukvara för kredithantering i Norden. Företaget har 200 anställda som följer med i uppköpet. Vd:n på Emric Pedram Tadayon säger till Computer Sweden att företaget haft många intressenter, men att det till slut blev Tieto de sålde till beror på ett antal faktorer.

 Emric Pedram Tadayon
Emric Pedram Tadayon.

– Det är en bra matchning. Det handlar dels om pris men det handlar också om strategi - en ägare ska vilja satsa på oss. Tieto är stora inom bank och finans, och har de kompletterande delarna till vår verksamhet som är kreditberedning, utlåning och leasing.

– Sedan har de resurserna och den geografiska spridningen, vilket kan hjälpa oss att växa.

Läs också: 15 procent vägrar molnet – därför kommer deras skepsis straffa sig

Emric har kontor i Stockholm, Kalix och Belgrad. Enligt Pedram Tadayon fortsätter verksamheterna i Kalix och Belgrad som vanligt, medan de ska diskutera hur verksamheterna i Stockholm ska integreras.

Med förvärvet vill Tieto stärka sin position som partner för affärsförnyelse inom bank- och finanssektorn, och de vill också utöka sin verksamhet inom mjukvara.

Sverigechefen Per Johanson säger att Tieto ska expandera inom finansiella tjänster.

Per Johansson
Per Johanson, Tieto.

– Förvärvet stärker ytterligare vår mjukvarudrivna affär inom bank- och finanssektorn i Norden och Europa. Med vårt samlade erbjudande kan vi nu stötta bank- och finanskunder genom hela värdekedjan.

Läs också: Stekhet sommar för konsultbolagen – därför går det så bra

För detta betalar Tieto 300 miljoner kronor kontant. Men därutöver har parterna kommit överens om en modell som baseras på Emrics prestation under 2017 och 2018.

Emric omsatte 185 miljoner kronor förra året. Ungefär 65 procent av omsättningen kom från Sverige och resterande från Finland, Norge, Danmark, Island och andra europeiska länder.