Återigen ser det ut som att ledningen på HP Enterprise, HPE, gör sig redo för att stuva om i organisationen. Senaste gången var det konsultverksamheten som knoppades av. Nu är det mjukvarudivisionen som sägs vara ute till försäljning. Vilket också skulle innebär att de kan lägga det kontroversiella köpet av brittiska Autonomy bakom sig, rapporterar IDG News.

Snart två år har gått sedan uppdelningen av Hewlett Packard i två separata bolag, HP Inc och HP Enterprise. Och sedan skilsmässan har arbetet med att omstrukturera verksamheten pågått för fullt. I våras meddelade bolaget att de skulle sälja av sin konsultverksamhet till outsourcingjätten CSC för dryga 70 miljarder kronor.

Läs också: HPE prispressar framtidens lagring – vill få med mindre företag

Stämmer ryktena om mjukvarudivisionen skulle det betyda att företaget fortsättningsvis kommer fokusera på servrar, nätverk, lagring, affärskritiska system och tekniska tjänster. Enligt uppgifter i Wall Street Journal, från personer med insyn i bolaget, hoppas HPE få mellan åtta och tio miljarder dollar för affären. HPE säger att de inte kommenterar rykten och spekulationer, och lägger locket på.

Försäljningen bedöms av en analytiker som möjlig, men inte trolig.

”Företag utvärderar alltid sina alternativ, även om det är för att värdera ett företag, vars värde inte är vägledande för den offentliga aktiekursen”, skriver Patrick Moorhead, vd och chefsanalytiker på Moor Insight and strategy, i ett mejl till IDG News.

Om det ligger någon sanning bakom spekulationerna kan det betyda att HPE får chans att lägga en gammal och uppmärksammad affär bakom sig. 2011, då bolaget fortfarande satt ihop, köpte HP brittiska mjukvaruföretaget Autonomy. Året därpå tog HP en engångskostnad på 8,8 miljarder dollar, som en följd av felaktig redovisning från Autonomys sida. Anklagelserna förnekades och ledde till en rad stämningar och motstämningar.

Mjukvarudivisionens omsättning låg förra året på 3,6 miljarder dollar, vilket var något lägre än året innan. En nedgång som har förklarats med kundernas övergång till prenumeration på mjukvara som tjänst. Sektionen som sägs vara aktuell för försäljning fokuserar på mjukvara för att hantera affärsverksamhet.

Läs också: 40-plussare anklagar HP för åldersdiskriminering

Men att det skulle lämna all mjukvara därhän är inte särskilt troligt skriver Patrick Moorhead.

”Om de skulle sälja sin nuvarande verksamhet, skulle jag gissa att de gör nya uppköp inom bland annat plattformar och infrastruktur som tjänst. De måste på något sätt arbeta med mjukvara, frågan är bara hur de kommer att göra det”, skriver han.