När Microsoft erbjuder verktyget Power BI för beslutsstöd (BI) utan extra kostnad för existerande kunder så är det naturligtvis ett hot mot specialiserade leverantörer som Tableau och Qlik. Det har Tableau tagit fasta på och presenterat en lista över anledningar till att Power BI är sämre än de egna lösningarna.

̶ Microsoft har en stark närvaro på marknaden, så folk frågar vad skillnaden är jämfört med våra produkter. De undrar varför de ska betala 999 dollar eller mer för en Tableaulicens när Power BI är gratis, säger Francois Ajenstat, produktchef på Tableau, till IDG News.

Bland de punkter Tableau för fram märks en begränsning för visualiseringar i Power BI till 3 500 datapunkter, krångel med what-if-analyser och svårigheter att skräddarsy meddelanderutor. Tableau vill helt enkelt säga att deras mjukvara är betydligt bättre för folk som vill analysera, och inte bara visualisera, data.

Läs också: Gratisverktyg ska göra hajpade språket R tillgängligt för fler

Föga förvånande protesterar Microsoft kraftigt mot Tableaus kritik.

̶ Om du jämför två produkter kommer du alltid att finna att den ena produkten har funktioner som den andra saknar. Det var upplyftande att Tableau fick gräva väldigt djupt för att hitta skillnader. De pekar egentligen på vissa skillnader för hur funktioner är utformade, säger Amir Netz, chefsarkitekt för Microsofts beslutsstödsprodukter.

Han avslutar motoffensiven med att påstå att vissa av punkterna på Tableaus lista har åtgärdats och att Microsoft jobbar med att åtgärda andra.

Beslutsstödsmarknaden är het just nu, förutom aktörer som Microsoft, Tableau och Qlik märks Google som släppt en gratisversion av verktyget Data Studio BI och stor nyfikenhet på språket R för att göra analyser. Det är läge för en aktör som Microsoft att försöka roffa åt sig kunder.

Läs också: Nya ägare för Qlik – köps ut från börsen för 25 miljarder

Vad gäller produktval så duger säkert ett verktyg som Power BI för flertalet, medan de som gör avancerade analyser vill ha något i stil med Tableau. I det scenariot är det uppenbart att man är stressad på Tableau, risken finns att många sköna dollar försvinner vad gäller intäkter.

En intressant aspekt är att Microsoft och Tableau är partner i flera avseenden. Tableaus verktyg är integrerade både med Microsofts molnplattform Azure och med databasen Sql Server, samt med Excel.